Sindicalistii din domeniul chimiei si petrochimiei vor picheta luni, timp de trei ore, prefecturile din Alexandria, Bacau, Brasov, Piatra Neamt si Slobozia, iar marti vor picheta sediul Ministerului Economiei si Finantelor.
Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie (FSLCP) cere reducerea pretului la gazele naturale utilizate ca materie prima de catre combinatele de ingrasaminte chimice la nivelul celui practicat in aceeasi perioada din anul 2007, astfel incat produsele rezultate sa fie competitive atat pe piata interna, cat si pe piata externa.
FSLCP sustine ca majorarea pretului la gaze va duce la inchiderea capacitatilor de productie din combinatele de ingrasamintele chimice si la concedierea a peste 6.000 de salariati.
Sindicatele mai solicita “stabilirea printr-o reala negociere a contractelor de furnizare a gazului metan si energie electrica, care sa contina drepturi si obligatii corelative atat pentru furnizori, cat si pentru beneficiari, diminuarea valorii taxei de transport la 1.000 mc. la nivelul practicat in Uniunea Europeana, stabilirea de facilitati la plata pentru producatorii de ingrasaminte chimice, atat pentru gazul metan consumat, cat si pentru curentul electric, avand in vedere ca acestia recupereaza contravaloarea produselor livrate numai dupa recoltarea si valorificarea produselor agricole, dar si pentru faptul ca sunt mari consumatori de gaz metan”.