Franta fost invitata de presedintele Traian Basescu sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. “In urmatoarele luni, Romania va scoate la licitatie construirea a doua noi reactoare la Centrala nucleara de la Cernavoda, und
Franta fost invitata de presedintele Traian Basescu sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. “In urmatoarele luni, Romania va scoate la licitatie construirea a doua noi reactoare la Centrala nucleara de la Cernavoda, unde sunt in functiune reactorul 1 si 2, urmand ca, pana in anul 2014, alte doua reactoare sa intre in functiune. Cu certitudine, Franta este invitata sa participe la licitatia pentru contractarea constructiei celor doua reactoare nucleare”, a adaugat Basescu intr-un interviu pentru France 24. Potrivit Mediafax, el a tinut sa sublinieze ca invitatia se refera la licitatie, nu direct la constructie, fiind vorba de bani publici. Invitatia presedintelui nu este aplicabila deoarece, conform calendarului stabilit, Nuclearelectrica a ales deja in toamna lui 2007 firmele cu care negociaza infiintarea companiei de proiect pentru cele doua reactoare. Dintre firmele cu care se continua tratativele, niciuna nu este franceza. Acestea sunt RWE (Germania), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), Enel (Italia), Electrabel (Belgia) si ArcelorMittal Romania. Reactoarele care se vor construi vor folosi tehnologie CANDU, dezvoltata de compania canadiana AECL. (D. I.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.