Exodul bolnavilor spre spitalele din Ungaria este un semnal de alarma pentru medicii aradeni. Cu pacienti mai putini, spitalele au fonduri mai mici de la CAS, care deconteaza cheltuieli doar pentru cazurile  rezolvate. De voie sau de nevoie, dir

Exodul bolnavilor spre spitalele din Ungaria este un semnal de alarma pentru medicii aradeni. Cu pacienti mai putini, spitalele au fonduri mai mici de la CAS, care deconteaza cheltuieli doar pentru cazurile rezolvate. De voie sau de nevoie, directorilor de spitale nu le ramane decat sa gandeasca strategii pentru a-i atrage pe bolnavi: rezerve cu televizoare si aer conditionat si chiar schimbarea comportamentului fata de cei internati.

CIFRE. Numai la Spitalul Municipal, numarul pacientilor internati a scazut in ultimele luni cu 20%. Spitalul primeste 12 milioane de lei vechi pentru fiecare bolnav, asa ca medicii au toate motivele sa isi doreasca sa atraga cat mai multi pacienti la ei in saloane. Teodora Olaru, director medical al Spitalului Municipal Arad, vorbeste despre exodul ingrijorator spre spitalele din Ungaria: "Este dramatic ceea ce se intampla si poate avea consecinte foarte grave. Am vorbit cu angajatii sa isi schimbe atitudinea fata de bolnavi, sa fie mai respectuosi", spune Teodora Olaru.

PROIECT. Declaratia sa este sustinuta de asistenta Daniela Martinas, care zice ca bolnavii sunt oricum mai sensibili si trebuie tratati cu grija. Cu pacienti mai putini, Spitalul Municipal din Arad a acumulat datorii uriase catre furnizorii de medicamente si utilitati. Directorul administrativ Mihaela Luncan sustine ca din cauza pacientilor care pleaca in Ungaria s-au acumulat datorii de aproape 40 de miliarde de lei vechi la toate utilitatile. Confruntati cu aceasta realitate, directorii de spitale vor acum sa modernizeze saloanele. Cele mai multe vor fi dotate cu grupuri sanitare proprii, aer conditionat si vor avea in curand televizoare. Spitalul Municipal Arad lucreaza acum la un DVD de prezentare, cu ajutorul caruia spera sa atraga pacienti si din alte judete.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.