ANALIZA - Istoria unei campanii electorale
Un expert francez in serviciile de informatii americane sustine, intr-un interviu publicat vineri, 1 februarie, de ziarul Izvestia, ca Traian Basescu a fost candidatul sprijinit de SUA in alegerile

ANALIZA - Istoria unei campanii electorale
Un expert francez in serviciile de informatii americane sustine, intr-un interviu publicat vineri, 1 februarie, de ziarul Izvestia, ca Traian Basescu a fost candidatul sprijinit de SUA in alegerile prezidentiale din 2004.

Dupa cum demonstreaza analiza evenimentelor din decembrie 2004 din Romania, "exportul de revolutii poate reusi numai atunci cand exista cerere interna pentru asa ceva. Inlocuirea presedintelui Iliescu cu candidatul sprijinit de SUA, Traian Basescu, s-a facut cu brio. Acele partide, acele grupuri de intelectuali si miscari studentesti care l-au promovat pe Basescu s-au bazat in mod real pe SUA. Basescu este inca popular in Romania. Da, intr-adevar, totul a fost organizat de americani. Finantarea de peste ocean a vizat in special organizarea demonstratiilor studentesti", afirma Catherine Durandin, profesor la Institutul pentru cercetari internationale si strategie si autoarea mai multor carti, intre care "La Roumanie de Ceausescu", 1988, "Ceausescu, Verites et Mensonges d'un roi communiste", 1990; "Histoire des Roumains" 1995.

Intrebata de corespondentul ziarului rus despre modul in care americanii racolau preoti din tarile est-europene, Durandin declara ca, in timpul "democratizarii" Romaniei, serviciile secrete americane actionau cu succes prin intermediul preotilor militari. "Serviciile de informatii aveau programe speciale pentru preotii ortodocsi din cadrul armatei. Ei erau instruiti cum sa-i monteze pe enoriasi, cum sa preintampine 'supunerea oarba>> a soldatilor in fata ordinelor neconstitutionale."

CIUDATENII. "Am fost uluita de cat de abili s-au dovedit americanii in a patrunde in mediul inchis al armatei lui Ceausescu, care la acea vreme functiona exclusiv pe baza serviciului militar obligatoriu. Nu am date exacte referitor la numarul de preoti recrutati. Insa ideea in sine mi s-a parut extrem de originala", a declarat Catherine Durandin.

Experta franceza a mai declarat ca, pe vremea cand studia circumstantele caderii dictatorului Ceausescu, a descoperit lucruri foarte ciudate, cum ar fi faptul ca fostul ministru al Apararii Ioan Mircea Pascu a studiat in SUA in 1988, iar ambasadorul de atunci al Romaniei la ONU fusese bursier al unui centru stiintific american.

"Mi-au trezit interesul si ceilalti membri ai guvernului roman 'democratic>> format dupa inlaturarea vechiului regim. S-a dovedit ca majoritatea erau protejati ai americanilor", a afirmat Durandin.

STUDII IN SUA. Intrebata daca, in opinia ei, aproape toata noua elita politica a Romaniei a facut "pregatire speciala" in SUA, Catherine Durandin a raspuns: "Poate nu pregatire, dar cu toti s-a stabilit un contact. Si toti primeau instructiuni - asta e clar".

"Politica de deschidere a Romaniei a dat Washingtonului posibilitatea de a forma o conducere la varf dupa propria sa vointa. Daca e sa vorbim de Romania, Bulgaria si chiar Ungaria si sa vedem ce faceau actualii ministri si politicieni importanti inainte de anii 1990, vom obtine o imagine ciudata. Unii au facut deplasari indelungate in SUA, altii au facut cursuri americane de management. A fost o munca profesionista a serviciilor americane de informatii de recrutare a oamenilor utili din Europa de Est", a conchis experta franceza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.