Guvernul se pregateste sa retraga statutul de "societate de interes strategic" unor institute de cercetare-proiectare, relaxand conditiile de privatizare pentru ca activele imobiliare ale acestora sa fie vandute. Intr-o astfel de situatie se afla
Guvernul se pregateste sa retraga statutul de "societate de interes strategic" unor institute de cercetare-proiectare, relaxand conditiile de privatizare pentru ca activele imobiliare ale acestora sa fie vandute. Intr-o astfel de situatie se afla SIMTEX, unic furnizor de echipamente speciale pentru fabricarea combustibilului nuclear la nivel national. Tunul imobiliar care se pregateste la SIMTEX seamana izbitor cu cel din dosarul "Posta Romana". In aceasta ultima situatie, cabinetul Tariceanu a emis o Hotarare de Guvern prin intermediul careia s-a pus pe roate o mega-afacere imobliara. Unul dintre principalii beneficiari ai actului normativ a fost omul de afaceri Sorin Creteanu. In cazul SIMTEX, modul de operare pare sa fie identic. Cabinetul Tariceanu se pregateste sa emita o Hotarare de Guvern prin care sa inlesneasca o afacere imobiliara cu activele uriase ale institutului de cercetare si proiectare. O afacere de pe urma careia vor avea de castigat anumiti oameni de afaceri, in frunte cu fratii Emil si Marius Cristescu.
AVAS a faramitat capitalul social al institutului SIMTEX, prin transferul a 30% din actiuni catre Fondul Proprietatea, ajungandu-se in situatia in care statul mai are de vanzare doar 31%. In aceste conditii, principalii beneficiari vor fi fratii Marius si Emil Cristescu, artizani ai mai multor privatizari suspecte. Acestia au ramas majoritari cu un pachet de 35,75% din institut, prin Bega TM, societate specializata in afaceri imobiliare. Interesant este ca, in tot acest timp, autoritatile sustin la Bruxelles ca "Romania este direct interesata sa dezvolte capacitatea si sa mareasca competitivitatea sistemului de cercetare - dezvoltare si inovare". Mai mult, trebuie spus ca in majoritatea statelor din lume activitatile nucleare si cele conexe acestora sunt protejate de autoritati prin legi speciale.
Societatea SIMTEX SA a rezultat in urma preluarii patrimoniului fostului Institut de Cercetare Stiintifica si Inginerie Tehnologica pentru Masini Unelte - TITAN Bucuresti. SIMTEX este unic furnizor de utilaje si echipamente speciale necesare fabricarii combustibilului nuclear pentru reactori nucleari de tip CANDU (cum este cel folosit la centrala de la Cernavoda), precum si al masinilor cu comanda numerica destinate industriei de aparare si auto. Conducerea societatii s-a trezit, in urma cu cateva luni, cu o nota din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prin care era instiintata ca se pregateste o hotarare de guvern prin care sa se anuleze caracterul de interes strategic al SIMTEX. Practic, actul normativ ar relaxa conditiile in care societatea poate fi privatizata, lasand o poarta deschisa pentru investitori interesati, de fapt, de bogata zestre imobiliara a institutului. Este vorba despre aproape 15.000 de metri patrati in Bucuresti pe Bulevardul Basarabia, langa Faur SA, si mai multe imobile construite in anii '80, la care se adauga alte cladiri situate in zone centrale ale oraselor Timisoara, Iasi, Cluj si Sibiu - unde SIMTEX are filiale.
Motivatie bizara
Motivatia invocata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare la care facem referire este cel putin bizara. Pe de o parte, se recunoaste faptul ca SIMTEX este "cel mai important nucleu de conceptie, proiectare, testare si executie de masini unelte din tara", iar pe de alta parte se afirma ca "obiectivele care au constituit ratiunea declararii societatii ca fiind de interes strategic nu au putut fi realizate in intregime". De ce nu au fost realizate? Pentru ca, asa cum se afirma in nota de fundamentare, "in general, societatea nu a primit nici un sprijin material (n.r. - din parta statului), fiind obligata sa faca eforturi pentru adjudecarea unor contracte in regim competitional, concurand cu oricare alt agent economic". Reprezentantii SIMTEX afirma ca se afla intr-un cerc vicios: faptul ca au datorii nu le permite sa participe la concursuri pentru castigarea de proiecte, iar din contractele pe care le au cu partenerii lor nu pot acoperi aceste datorii.
Datorita statutului de "societate de interes strategic" privatizarea nu se poate realiza decat prin hotarare de Guvern, in care sunt enumerate conditii extrem de ferme privind cuantumul si natura investitiilor, sub sanctiunea clara de reziliere a contractului in caz de neindeplinire a acestora. In plus, contractul trebuie conceput cu maxima atentie si responsabilitate si sub monitorizarea stricta a Ministerului Educatiei si Cercetarii, pentru a se mentine profilul de cercetare al unitatii. Potrivit reprezentantilor SIMTEX, riscul retragerii acestui statut este clar: societatea va putea fi vanduta pe bucati, isi va reduce capacitatile de productie, iar Romania va trebui sa importe utilajele unicat pe care le produce la preturi duble din afara.
AVAS sparge pachetul majoritar
Nici nu s-au dezmeticit bine inginerii de la SIMTEX dupa vestea Hotararii de Guvern, ca AVAS a transmis 30% din actiunile societatii catre Fondul Proprietatea, prin ordonanta de urgenta 81 din iunie 2007.
AVAS urmeaza sa scoata la privatizare SIMTEX, teoretic, cu doar 31% din actiuni, cat i-au ramas in urma transferului. Practic insa, de anul trecut, actiunile administrate de AVAS au fost puse sub proprire de executorul judecatoresc al firmei cipriote care controleaza societatea ONT Carpati pentru o datorie mai veche. Cert este ca, prin acest transfer, firma SC Bega TM SA, care apartine fratilor Marius si Emil Cristescu, implicati in mai multe privatizari controversate, ar ramane actionar majoritar cu 35,75% din actiuni. "Cel mai grav este ca s-a spart pachetul majoritar, fara ca cineva sa consulte si conducerea societatii. E pentru prima data - indiferent ca am fost in administrarea AVAS sau a Ministerului Economiei - cand se intampla asa ceva. E o anomalie. Toti ne-au intrebat: e oportun pentru aceasta societate sa facem cutare lucru? Si macar iti spuneai parerea, indiferent daca tineau sau nu cont de ea. De data aceasta, pe sub usa s-a introdus ordonanta 81 din iunie", spune Marian Brutaru, directorul institutului.
Guvernul dat in judecata
Asociatia SIMTEX PAS (actionarii angajati) a chemat in judecata Guvernul Romaniei pentru exceptia de neconstitutionalitate a ordonantei prin care s-a facut transferul actiunilor catre Fondul Proprietatea.
In opinia reprezentantului Asociatiei Salariatilor (PAS), Oprica Gheorghe, una dintre urmarile acestui act normativ, ar putea fi alungarea investitorilor seriosi, interesati de dezvoltarea societatii, intrucat pachetul de actiuni care a ramas la dispozitia AVAS pentru privatizare, de 31%, nu poate satisface pe cineva care e dispus sa bage bani grei pentru cresterea calitatii cercetarii si a numarului de contracte. "Industria de masini-unelte este nucleul dezvoltarii industriei unei tari. Nu poti sa fii dependent de import. Mai ales ca noi am avut o traditie in domeniu. Acum invadeaza chinezii Europa cu masini-unelte, au venit sa propuna sa faca o retea de distributie, s-au uitat la locatiile noastre din tara si au zis ca ar fi interesant sa le foloseasca pentru distributie. Si SIMTEX are o documentatie importata de cercetare poiectare pastrata in arhiva, aceasta poate fi valorificata in continuare", afirma si Brutaru.
Presedintele PAS, Gheorghe Oprica, ne-a declarat ca, cel putin in prima instanta, Asociatia Salariatilor a pierdut procesul intentat Guvernului, insa spera sa aiba castig de cauza la recurs.
ZIUA a incercat sa stea de vorba si cu fratii Cristescu. Secretarele firmei Bega ne-au spus insa ca ambii sunt plecati din tara si ca nu pot fi contactati.
"Incalcarea legislatiei"
Reprezentantii SIMTEX au trimis numeroase memorii institutiilor statului care ar fi putut face demersuri pentru normalizarea situatiei, respectiv Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Secretariatul General al Guvernului si chiar Presedintiei.
Cu toate acestea, autoritatile nu au analizat in mod real datele problemei. In documentele transmise catre aceste institutii, reprezentantii SIMTEX arata ca cercetarea romaneasca a fost distrusa sistematic, iar putinele "redute" ramase nu sunt protejate de lacomia afaceristilor care vor sa-si ingrase conturile peste noapte. "Un astfel de exemplu, nedorit, il constituie SIMTEX SA, care are ca obiect principal de activitate cercetarea-dezvoltarea si care in ultimii ani a fost supusa unor incercari de preluare in special in cercuri de interese, care nu doreau sa preia activitatea de cercetare - dezvoltare, ci activele si terenurile din bogatul patrimoniu al societatii (...) Au existat firme interne si externe, care doreau sa preia si sa dezvolte activitatea de cercetare, dar au fost amanate diplomatic, pana cand au renuntat", se arata in textul memoriului adresat presedintelui Traian Basescu.
In continuare, documentul se refera la transferul pachetulul de 30% din actiunile SIMTEX catre Fondul Proprietatea, aratand ca "acest transfer reprezinta o privatizare mascata, cu incalcarea legislatiei specifice privatizarii societatilor din domeniul cercetarii-dezvoltarii".
Gauri la buget
Fratii Cristescu au fost implicati de-a lungul timpului in mai multe afaceri controversate. Marius Cristescu (foto sus) si Emil Cristescu (foto jos) au obtinut, de la Revolutie incoace, contracte de privatizare pe banda rulanta, majoritatea perfectandu-se in timpul regimului PSD. In general, au cumparat ieftin si au vandut scump. Un astfel de exemplu este fabrica Upsom Ocna Mures, pe care au cumparat-o cu 800.000 de dolari in 2000 si vandut-o cu 19 milioane de dolari in 2006, dupa ce investisera in ea 4 - 5 milioane. In acest caz, rata profitului a fost de 400%. O alta afacere a fratilor Cristescu au fost Uzinele Sodice Govora (USG), pe care le-au pierdut in urma cu cativa ani, dupa ce AVAS a descoperit incalcari flagrante ale contractului de privatizare. Polonezii de la Ciech (actualii actionari majoritari de la USG) au fost fortati sa plateasca oalele sparte de fratii Cristescu, fiind urmariti de creditorii lasati in urma de acestia. Cel mai recent scandal se refera la gaura de 4,1 milioane de euro pe care cei doi au lasat-o in bugetul fiscului doljean, dupa ce au lichidat societatea Foraj Sonde Stoina Dolj SA. In prezent, nici Fiscul si nici ceilalti creditori nu au de unde recupera acesti bani, intrucat firma nu mai are nimic vandabil in patrimoniu.
Imperiu de 250 de milioane de euro
Fratii Cristescu stapanesc un adevarat imperiu financiar, averea lor ridicandu-se la aproximativ 250 de milioane de euro. Magnatii timisoreni figureaza in primele 25 de locuri in Top 300 Capital, detinand in portofoliu peste 30 de companii, grupate generic sub denumirea Bega Grup. Firmele controlate de cei doi activeaza in domenii precum industria chimica, foraj petrolier, minerale industriale, industria constructoare de masini, transporturi, turism, constructii si imobiliare. Numele fratilor Cristescu se leaga si de Faur SA Bucuresti (societate vecina cu SIMTEX) in care sustin ca vor investi in cursul acestui an aproape 30 de milioane de euro pentru a transforma fosta fabrica in parc industrial. In Timisoara, cei doi oameni de afaceri au in proiect un mall, cladiri de birouri si un hotel, investitia fiind estimata la 100 de milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.