Intr-o luare de pozitie fara precedent, cei mai mari rabini ai Israelului au semnat impreuna o declaratie privind soarta cimitirelor evreiesti din Romania, transmisa autoritatilor de la Bucuresti. Ziarul ZIUA a publicat primele anchete din Romania
Intr-o luare de pozitie fara precedent, cei mai mari rabini ai Israelului au semnat impreuna o declaratie privind soarta cimitirelor evreiesti din Romania, transmisa autoritatilor de la Bucuresti. Ziarul ZIUA a publicat primele anchete din Romania cu privire la subiectul cimitirelor evreiesti abandonate, distruse sau inchiriate, dupa ce a fost sesizat de David Kahan, presedintele Asociatiei Evreilor Romani din America (AERA), care incearca sa reglementeze juridic problema, impreuna cu reprezentantii Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. Situatia cimitirelor evreiesti din tara este incurcata de mai multa vreme, plasand Romania intr-o lumina nefavorabila atat in Israel, cat si in SUA, de unde, potrivit informatiilor noastre, se pregateste o alta scrisoare catre Guvernul si Parlamentul de la Bucuresti, din partea tuturor rabinilor americani. Pe langa aceasta, David Michel Schmidl, presedintele Asociatiei "ATHRA KADISHA" pentru protejarea locurilor sfinte evreiesti din intreaga lume, a luat o pozitie similara. In exclusivitate pentru ZIUA, am reusit sa obtinem scrisoarea rabinilor, pe care o prezentam mai jos. Declaratia de sustinere este semnata de peste 100 de mari rabini, dintre care enumeram doar cativa, urmand sa plasam lista integrala a acestora pe www. ziua.ro
"Noi, subsemnatii, extrem de ingrijorati de soarta cimitirelor care se afla in Romania si in alte parti ale lumii, am fost socati de imaginile publicate in ultimele cateva luni si saptamani, care prezinta cimitire ce au fost vandute, netinandu-se seama de faptul ca acolo se afla mormintele iubitelor noastre rude inmormantate in acele locuri, ca diferite cimitire au fost inchiriate pentru lucrari agricole, ca peste mormintele stramosilor nostri cresc buruieni, iar animalele salbatice calca mormintele si pietrele funerare. Pe langa cele de mai sus, am primit fotografii ale unor cimitire care au fost lasate in paragina, iar mormintele au fost profanate. Se pare ca, sub administrarea exclusiva a Federatiei Evreiesti, totul a fost abandonat, ca legea nu mai este respectata si ca, de asemenea, nu mai exista nici un fel de autoritate evreiasca legala si competenta. De aceea, suntem foarte bucurosi sa aflam ca Senatul Romaniei a aprobat o propunere legislativa care amendeaza statutul din 2002 - ce transfera Federatiei Evreiesti din Romania drepturile exclusive pentru ca aceste Locuri Sfinte sa nu fie folosite in scop comercial. Sustinem indreptarea acestei nedreptati prin adaugarea la Statutul existent a unei clauze care sa fie inaintata Parlamentului Romaniei si potrivit careia Guvernul Romaniei si Organizatiile Evreiesti din intreaga lume vor administra impreuna locurile de veci ale stramosilor nostri, impreuna cu Federatia Evreiasca de pe plan local.
"Nu exista o conducere religioasa"
Suntem de acord cu opinia rabinului David Shmidal, presedintele Organizatiei Internationale a Cimitirelor Evreiesti "Athra Kadisha", si cu organizatiile altor rabini ce s-au dedicat protejarii cimitirelor evreiesti, care scot in evidenta faptul ca in acele tari unde in trecut au existat comunitati mari si puternice evreiesti, care erau conduse de importanti rabini, in prezent nu exista o conducere religioasa sau un control real. De aceea, este necesar ca noi sa ne bazam pe rabinii respectati din afara Romaniei, care au experienta necesara gestionarii situatiei cimitirelor si locurilor de veci si care nu vor permite ca aceste probleme sa fie rezolvate de catre cei ce nu inteleg situatia de fapt si care nu au nici un fel de experienta intr-o problema atat de delicata si complicata. Acesta este si cazul Romaniei, si este important sa aratam ca sustinem aprobarea acestui important amendament de catre Parlamentul Romaniei. Avand in vedere toate acestea, sustinem pe deplin actiunile Rabinului Eliyahu Kaufman si ale lui David Kahan, presedintele Asociatiei Evreilor Romano-Americani in actiunea de protejare a cimitirelor conform legii si traditiei evreiesti. Potrivit legii evreiesti, cimitirele sunt locuri sacre si nu pot face obiectul tranzactiilor imobiliare. Tocmai de aceea este necesara numirea unui Rabin cu experienta in gestionarea situatiei acestor locuri sfinte." Declaratia este semnata de peste 100 de rabini, printre care se afla simarii rabini sfinti ai Chashidim: Chaim Zvi Shapira; Moshe Frankel, mare rabin, Botashan, Ierusalim; Yaacov Moskowitz, mare rabin de Shotz; Dov Berish Panet, mare rabin, Dez', Ierusalim; Yechiel Panet, mare rabin, Dez' (Benei Brak); Marele Rabin Shmuel Rosengarten; marele rabin Chaim Yechiel Roitman.
Asociatia "ATHRA KADISHA": "Guvernele sunt responsabile"
Intr-un mesaj adresat prim-ministrului Calin Popescu Tariceanau, Executivului de la Bucuresti si Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, David Michel Schmidl, presedintele Asociatiei "ATHRA KADISHA" pentru protejarea locurilor sfinte cere Guvernului sa intervina conform legilor internationale.
"Dupa cum se cunoaste, protejarea cimitirelor, fara limitare in timp, si asigurarea ca tot ceea ce se intreprinde in legatura cu acestea se face potrivit Legii Torei si sunt fundamentele credintei iudaice si preocupari deosebite pentru orice evreu religios. Masurile potrivite de ingrijire a cimitirelor evreiesti si asigurarea linistei cuvenite a celor inhumati acolo sunt importante si pentru cei care datorita distantei fata de acestea, nu pot sa le viziteze. E cunoscut ca in timpul expulzarilor si altor atrocitati savarsite impotriva evreilor, evreii de pretutindeni au facut eforturi nemasurate pentru a se asigura ca cimitirele poporului evreu vor fi bine protejate.
Locurile de veci din cimitire sunt date pentru totdeauna celor care sunt ingropati acolo si nici o persoana sau organizatie nu are calitatea sa schimbe aceasta stare de fapt. Obligatia protejarii cimitirelor evreiesti incumba intregii lumi evreiesti, in special descendentilor celor inhumati. Urmasii comunitatilor evreiesti care au fost distruse in Holocaust si in perioadele grele care au urmat, sunt astazi imprastiati in intreaga lume, dar drepturile lor asupra mormintelor antecesorilor si obligatiile lor fata de acestia, nu au incetat.
Holocaustul
a distrus continuitatea
Ca rezultat al Holocaustului, multe dintre Comunitatile Europene Evreiesti nu au radacini ancorate in traditia evreiasca si sunt lipsite de intelegere si simtamantul fata de importanta obligatiei de protejare a cimitirelor evreiesti in timp. De aceea, in legatura cu cimitirele, nici una nu poate fi considerata ca avand continuitatea legala a comunitatii care a existat inainte de Holocaust.
In cimitirele vechi au aparut probleme si intrebari care necesita expertize. Doar expertii Rabini care au experienta necesara si sunt cunoscatori ai traditiei evreiesti sunt calificati pentru a da instructiunile si avizele necesare cu privire la protejarea vechilor cimitire evreiesti. Guvernele sunt responsabile pentru indeplinirea tuturor obligatiilor internationale in legatura cu cimitirele si traditia si indeplinirea oricarei obligatii etice pe care bunul simt o dicteaza. Guvernele nu ar putea si nu pot imparti aceasta responsabilitate transferand cimitirele unor organizatii locale ori altor organisme asemanatoare. Guvernele sunt obligate sa pastreze controlul si sa supravegheze ca nici o vatamare sa nu se aduca cimitirelor evreiesti, de nici o natura. Reprezentantii legali si recunoscuti ai cimitirelor si comunitatilor ai caror urmasi au disparut sunt organizatiile internationale pentru protejarea cimitirelor evreiesti care sunt sub tutela autoritatii rabinilor recunoscuti, acceptati de catre toti evreii care respecta traditia iudaica", se arata in mesajul ATHRA KADISHA.
Cotidianul "Maariv" a mers pe urmele ZIUA
Reporterul de investigatii al ziarului ZIUA Marian Ghiteanu a mers pe teren impreuna cu fotografii ZIUA si a verificat afirmatiile lui David Kahan privind disparitia mai multor cimitire cu acordul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), publicand ulterior mai multe materiale edificatoare. Recent, scandalul a ajuns si in presa israeliana. Influentul cotidian "Maariv" a mers pe urmele ZIUA si a publicat propria ancheta, dispusa pe cinci pagini, in care citeaza din investigatiile noastre si relateaza despre actiunile lui David Kahan in folosul conservarii lacasurilor sacre evreiesti din Romania. In acelasi timp, s-au declansat convorbiri cu lideri din Parlamentul Romaniei. O lege promulgata de Guvernul Romaniei ar putea reglementa situatia cimitirelor evreiesti daca dr. Aurel Vainer, Marele Rabin Menahem Hacohen si aparatorii cimitirelor din Israel si SUA ar cadea de acord asupra unei modalitati de prezervare a lor impreuna cu organele statului. "Maariv", de exemplu, titra: "Asa scoate Comunitatea evreilor din Romania la licitatie bucati din cimitirele evreiesti si le tranzactioneaza ca terenuri pentru constructii si agricultura" insotind acest titlu cu fotografia unui fermier roman in mijlocul rasadurilor de varza pe care le cultiva pe terenul unui cimitir evreiesc. Ici-colo, se mai vad pietre funerare. (D.E.)
Sfatul lui David Kahan
"Primul lucru pe care trebuie sa-l facem pentru salvarea cimitirelor
e sa constituim un comitet mixt format din reprezentantii Guvernului
si membrii Comunitatii Evreiesti de aici si din lume"
(n.r. - intertitlurile scrisorilor apartin redactiei)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.