insa, in vreme ce victoria lui Medvedev pare a fi asigurata din primul tur de scrutin, intrebarile importante vor iesi la iveala abia dupa numararea voturilor. Cum va fi distribuita puterea intre Medvedev si Putin? Cine va fi seful? Va trebui ca Rusi
insa, in vreme ce victoria lui Medvedev pare a fi asigurata din primul tur de scrutin, intrebarile importante vor iesi la iveala abia dupa numararea voturilor. Cum va fi distribuita puterea intre Medvedev si Putin? Cine va fi seful? Va trebui ca Rusia sa isi rescrie legile si Constitutia pentru a conferi mai multe prerogative prim-ministrului? Oare Putin isi risca viitorul politic, acceptand un rol secundar, formal, si asumandu-si responsabilitatea pentru toate politicile socio-economice?
Constitutia Rusiei nu permite o "presedintie tehnica". Seful statului dispune de prerogative extinse, ceea ce indica faptul ca Medvedev va fi un presedinte puternic. Mai mult, Medvedev este un politician cu opinii bine conturate si un administrator experimentat.
Insa Putin va fi un premier puternic, chiar si numai pentru ca este Putin. Se spune ca acesta va detine titlul de cea mai populara personalitate din Rusia mult timp de acum incolo. Aceasta presupune un sistem de guvernare cu cel putin doua centre decizionale. (...)
Consimtind sa devina premier, Putin stie prea bine la ce sa se astepte. La urma urmei, a mai indeplinit aceasta functie timp de cateva luni in 1999.
Multi analisti subestimeaza prerogativele prim-ministrului. (...) Politicienii cu greutate care ajung sa ocupe aceasta pozitie il pot eclipsa pe presedinte. (...) Versiunea din 2008 a prim-ministrului Putin va fi, fara indoiala, mai puternica decat varianta din 1999. Asadar, nu se impune nici o modificare a legilor sau a Constitutiei pentru ca acesta sa ramana un actor politic major. Insa Medvedev - tanar si energic, cu un mandat nou la dispozitie - va fi mult mai puternic decat a fost Eltin in 1999.
Un premier puternic pare a fi de preferat. Unul din punctele nevralgice ale proiectului constitutional rusesc il reprezinta faptul ca puterea este separata de responsabilitatea politica: presedintele dispune de majoritatea prerogativelor, insa Guvernul raspunde de rezultatele politicilor implementate. (...)
Desi nu abordeaza in totalitate punctele slabe ale Constitutiei, noua situatie - cu cea mai puternica personalitate politica la sefia executivului - va permite o performanta mai buna a Guvernului, care inca se straduieste sa isi revina dupa reforma administrativa initiata de Putin in 2004.
Multi analisti i-au reprosat lui Putin faptul ca a acceptat o slujba despre care afirma ca este sub potentialul lui(...). Insa ar trebui sa i se multumeasca, mai degraba.
Insa cat de stabil va fi noul sistem de guvernare policentric? Cat timp va ramane Medvedev presedinte si Putin premier? Si daca se cearta? (...)
Totusi, Putin si Medvedev lucreaza impreuna de peste 17 ani, fara sa fi avut conflicte majore. Mai mult, Putin niciodata nu s-a inselat cu privire la loialitatea celor pe care i-a promovat.
In perioada Eltin, oficialii concediati se razbunau adesea publicandu-si memoriile si "spunand totul" despre fostul sef. In era Putin, nimeni nu a facut asa ceva. (...) Atunci cand acesta a facut cea mai importanta numire a vietii sale - desemnarea unui succesor - puteti fi siguri de faptul ca miscarea a fost una bine calculata.
Asadar, Medvedev va deveni urmatorul presedinte si va detine aceasta functie cel putin un mandat. Putin va indeplini functia de premier in tot acest timp, cu mari sanse de a redeveni presedinte in 2012 sau in 2016 - sau dupa orice alt scrutin prezidential, in urmatoarele doua decenii.
Viaceslav Nikonov este presedintele Fundatiei Politika.
Copyright: Project Syndicate, 2008.www.project-syndicate.org


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.