- Presedintele Traian Basescu a cerut diplomatilor romani sa accepte un buget de austeritate si a strans capital politic refuzand majorarea salariilor acestora. Ambasadele au gasit insa alte modalitati de a trage bani din vistieria statului. Teodor Baconschi, ambasadorul nostru in Franta si un apropiat al sefului statului, a primit 102.000 de euro pe an doar pentru ca
nu-i mai place sa locuiasca in ambasada de la Paris, de fapt un palat proprietate a statului roman

- Oficial, Baconschi s-a mutat din ambasada de la Paris pentru ca sala de teatru a Palatului Behague urmeaza sa fie restaurata. MAE sustine ca lucrarea ar afecta apartamentul ambasadorului. Acesta e motivul pentru care, arata MAE, “s-a inchiriat un apartament care sa asigure spatii de locuit, corespunzator competentei familiei domnului ambasador, de reprezentare si de protocol, in spatiile fostei resedinte amenajandu-se birouri, fiind creata astfel posibilitatea reorganizarii celorlalte spatii de lucru in cadrul misiunii”

- Daca au fost reorganizate spatiile, era firesc sa se gaseasca o solutie si pentru apartamentul amb asadorului. Mutarea sa a fost cel putin pripita. Lucrarile de restaurare a teatrului nici nu au inceput de fapt. Deocamdata, nu se prea stie precis nici macar cine va face proiectul de restaurare, daramite cine va fi constructorul, insa domnul ambasador s-a grabit sa se mute intr-un cartier select, platind o chirie de 8.500 de euro lunar, conform MAE. De trei ori mai mult decat salariul pe care-l primeste

Dupa cum stiti, presedintele Basescu a facut mult caz de salariile ambasadorilor, iar anul trecut, in toamna, a avut chiar un schimb dur de replici cu diplomatii, care doreau cresterea salariilor. Pe scurt, presedintele nu a fost de acord cu majorarea salariilor diplomatilor. Basescu dorea austeritate. E firesc, suntem o tara saraca. Cu toate astea, dupa cum o sa vedeti, din pozitia de diplomat, exista si alte modalitati de a trage bani din vistieria statului, iar asta o fac chiar oamenii apropiati presedintelui. Teodor Baconschi, ambasadorul nostru in Franta, plateste o chirie de 102.000 de euro pe an, doar pentru ca nu-i mai place sa locuiasca in ambasada de la Paris, de fapt un palat proprietatea statului roman.

Motivul oficial al mutarii din ambasada
La intalnirea din toamna trecuta cu diplomatii, presedintele Basescu le-a cerut acestora mai mult dinamism si i-a indemnat sa aiba cat mai multe initiative. Zis si facut, mai ales in ceea ce priveste “initiativele”. De pilda, Teodor Baconschi s-a mutat intr-o locuinta care probabil satisface standardul la care el considera ca a ajuns. Numai ca toata povestea asta ne costa foarte scump. Sursele noastre au vorbit despre o chirie de 12.000 de euro lunar, insa un comunicat al MAE arata ca domnul Baconschi plateste o chirie de 8.500 de euro pe luna.