Compania de stat franceza Gaz de France va fi asociata proiectului Nabucco, Romania urmand sa fie un sustinator al Gaz de France in angajarea in proiectul Nabucco, a anuntat ieri presedintele Traian Basescu la finalul intrevederii cu seful statului francez Nicolas Sarkozy. Cei doi presedinti au semnat un Parteneriat strategic, ce vizeaza mai ales domenii precum "energie, gaze si industria de armament", dupa cum a precizat Basescu. El a aratat ca discutiile cu Sarkozy au avut, din punct de vedere politic, substanta. Singurul subiect pe care cei doi au emis pozitii divergente a fost independenta Kosovo.
"Este un parteneriat strategic ce am semnat noi, acum, impreuna cu presedintele Romaniei, va da ocazia unei colaborari active in domeniul energiei, in special energia nucleara, la nivelul gazului si al industriei de armament. Discutiile in materie militara vor incepe in cadrul foii de parcurs, care vor urma acestui parteneriat strategic, iar Romania vrea sa fie si mai prezenta, alaturi de prietenii din Romania si am stabilit impreuna cu presedintele Romaniei sa facem schimb de pareri asupra tuturor elementelor care reprezinta subiecte de dezbatere in Europa si la nivel international, pentru a ne pune de acord asupra pozitiilor noastre", a sustinut seful statului francez. Conform traducerii oficiale, Sarkozy a declarat: "Il voi asocia pe presedintele Romaniei la presedintia Uniunii, astfel incat vom asigura succesul presedintiei franceze". Presedintele Frantei a subliniat: "I-am spus presedintelui Traian Basescu ca, daca Romania este membra de numai un an, asta nu inseamna ca are mai putine drepturi la cuvant decat celelalte. Vreau ca Romania sa-si ocupe locul in cadrul dezbaterii europene. Avem nevoie de o Romanie care reprezinta un glas puternic la nivel european si care sa faca parte din aceasta Uniune".
Consolidarea unei relatii strategice
Cat despre faptul ca presa a relatat ca, in cadrul vizitei oficiale, nu se vor semna contracte comerciale din cauza nivelului coruptiei din Romania, Traian Basescu a replicat: "Cred ca este, in primul rand, vorba despre o speculatie a presei din Romania, legata de contracte comerciale; cel putin presedintele Romaniei, prin Constitutie, nu poate semna contracte comerciale. Am convingerea ca nici presedintele Frantei nu poate semna contracte comerciale, deci din acest punct de vedere speculatiile din presa romaneasca au picat pe erori constitutionale ale celor care au redactat articolele". Seful statului roman a tinut sa adauge: "Declaratia de astazi arata vointa de a extinde cooperarea noastra in interiorul cadrului legislativ specific european in foarte multe domenii: energie, agricultura, transporturi, mediu, comert international si multe alte domenii, deci ceea ce presedintii puteau si trebuiau sa faca pentru a consolida o relatie strategica s-a facut. In continuare, ministerele vor face dezvoltarile foii de parcurs, pentru ca aceste cooperari, inclusiv cele in domeniul stiintific si militar, sa se poata realiza".
Nicolas Sarkozy a aratat ca, in opinia Frantei, independenta Kosovo este inevitabila" si "trebuie sa se faca in cele mai bune conditii, iar Europa trebuie sa ramana unita, ceea ce intareste convingerea ca toate tarile din Balcani, ca e vorba de Moldova sau altele, au pana la urma vocatia de a face parte din UE". Basescu a precizat pozitia tarii noastre aratand: "Romania va fi un partener extrem de loial al deciziilor Uniunii, dar nu va recunoaste independenta Kosovo, declarata unilateral". Presedintele Frantei nu a fost insotit ieri de nici un ministru din Cabinetul francez. Ceremonia primirii oficiale a avut loc pe platoul de ceremonii al Palatului Cotroceni, fiind prezent ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, si ambasadorul Romaniei la Paris, Teodor Baconschi, fost consilier in cadrul Administratiei prezidentiale. Ulterior, a aparut si ambasadorul UNESCO la Paris, Nicolae Manolescu. (Anca HRIBAN)
Grupul german RWE, partener in proiectul Nabucco
Proiectul de constructie a conductei Nabucco, cu o lungime de aproximativ 3300 km, in valoare de aproximativ 4,6 miliarde de euro, reprezinta un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependentei Europei fata de importurile de gaze din Rusia.
Conducta, care va avea o capacitate de 31 miliarde metri cubi anual, ar urma sa aprovizioneze Europa, din anul 2012, cu gaze din zona Marii Caspice si a Orientului Mijlociu prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, de aici urmand sa se uneasca cu sistemul european de transport al gazelor naturale. Pana in prezent, Azerbaidjanul, Kazahstanul, Turkmenistanul, Iranul, Egiptul si chiar Irakul au fost mentionate ca posibili furnizori. Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia). Initial, membrii consortiului au decis sa primeasca un al saselea partener, discutii purtandu-se cu grupurile RWE (Germania) si Gaz de France. Chiar astazi, la Viena, se semneaza parteneriatul cu RWE. UE a recomandat, insa, cooptarea si unui al saptelea partener. De remarcat, autoritatile din Turcia au aratat, inca de anul trecut, ca prefera ca viitor partener grupul german de utilitati, in dauna Gaz de France, dupa ce autoritatile de la Paris au condamnat refuzul turcilor de a recunoaste drept genocid masacrul armean din 1915-1917 din Imperiul Otoman. (G.M.)
Romania a ratificat Tratatul de la Lisabona
Parlamentul Romaniei a ratificat, ieri, cu 387 voturi "pentru", unul impotriva si o abtinere Tratatul de la Lisabona privind reforma Uniunii Europene, marcand astfel vizita presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy.
Romania devine astfel al patrulea stat care a adoptat documentul, dupa Ungaria, Slovenia si Malta. Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca acest moment este "mai mult decat festiv" pentru statul roman, care a semnat astfel primul tratat in calitate de stat membru al UE, punandu-si definitiv amprenta asupra unui document la nivel european prin promovarea intereselor sale. Tariceanu a punctat beneficiile ratificarii Tratatului, aratand ca acesta va permite UE sa intre intr-o noua faza de dezvoltare si sa scape de blocajul institutional, fapt ce se va repercuta pozitiv si asupra Romaniei. El a precizat ca documentul cuprinde toate instrumentele necesare pentru ca UE sa faca fata provocarilor globalizarii, securitatii energetice, dar si securitatii cetatenilor si a problemelor sociale. Liderii tuturor formatiunilor parlamentare au subliniat importanta acestui gest si oportunitatea adoptarii documentului, apreciind ca acesta va aduce drepturi noi pentru cetatenii Romaniei. Presedintele PSD Mircea Geoana a catalogat evenimentul drept "unul istoric" si a insistat ca tara noastra are nevoie de o "reforma a Constitutiei". Democrat-liberala Anca Boagiu a sustinut ca Romania inca nu a adus "plusul de valoare" in Uniunea Europeana, explicand insa ca avem un potential care trebuie utilizat. Tratatul va intra in vigoare la 1 ianuarie 2009.
"Franta este prietena fidela a Romaniei si nu va va trada niciodata", a asigurat Sarkozy, in discursul rostit in Parlament. El s-a declarat mandru ca este primul presedinte francez care viziteaza o "Romanie a Uniunii Europene", adaugand ca tara sa are incredere in vigoarea Romaniei. Nicolas Sarkozy a apreciat ca imigrarea este o provocare majora a Europei si s-a pronuntat pentru adoptarea unui pact in acest sens. "Trebuie sa luptam impreuna impotriva muncii ilegale, sa incurajam emigrarea legala si trebuie sa luptam impreuna impotriva imigratiei clandestine", a spus presedintele francez. (Raluca PAPADOPOL, Razvan GHEORGHE)
Cu socrul la Bucuresti
Maurizio Remmert, tatal biologic al Carlei Bruni (foto), a facut parte din delegatia oficiala care l-a insotit ieri pe presedintele Nicolas Sarkozy in vizita oficiala la Bucuresti. Numele lui Remmert figura, scris de mana, pe unul din biletelele asezate pe scaunele rezervate delegatiei franceze, prezenta sa fiind confirmata de surse de la Palatul Cotroceni. Maurizio Remmert, un italian in varsta de 61 de ani, a afirmat, pe 9 ianuarie, in cotidianul brazilian din San Paulo, Estado de Sao Paolo, ca el este tatal natural al Carlei Bruni, potrivit NouvelObs.com, citat de Mediafax. In acel material, Maurizio Remmert a povestit relatia sa cu Marysa Tedeschi, mama fostului top model, o "mare poveste de dragoste" care a durat "sase ani" la Torino, in anii '60. "Carla s-a nascut dintr-o relatie pe care am avut-o la Torino, eu fiind atunci foarte tanar, iar Marysa, avand 32 de ani si fiind casatorita cu Alberto", a povestit Maurizio Remmert. Potrivit acestuia, Alberto Bruni Tedeschi, sotul Marinei, "a tratat-o mereu pe Carla ca pe fiica sa legitima". Maurizio Remmert a povestit si prima intalnire a sa cu Carla Bruni, care a avut loc la San Paulo. A fost "un lucru firesc si linistit", a spus el, calificand relatia lor drept una "perfecta". (A.H.)
Noua Constitutie Europeana
La 13 decembrie 2007, liderii Uniunii Europene au semnat Tratatul de la Lisabona, incheind astfel mai multi ani de negocieri pe tema aspectelor institutionale. Tratatul de la Lisabona modifica Tratatul privind Uniunea Europeana si Tratatele CE, in vigoare in prezent, fara a le inlocui. Tratatul va pune la dispozitia Uniunii cadrul legal si instrumentele juridice necesare pentru a face fata provocarilor viitoare si pentru a raspunde asteptarilor cetatenilor. Conform noului tratat, Parlamentul European si parlamentele nationale se bucura de un rol consolidat si care defineste mai clar ce este de facut la nivel european si national si de catre cine. Instrumentele de politica externa de care dispune Europa vor fi regrupate atat in ceea ce priveste elaborarea, cat si adoptarea noilor politici. Tratatul de la Lisabona va oferi Europei o voce mai clara in relatiile cu partenerii sai din intreaga lume. Va utiliza forta dobandita de Europa in domeniul economic, umanitar, politic si diplomatic pentru a promova interesele si valorile europene pe plan mondial, respectand, in acelasi timp, interesele specifice ale statelor membre in domeniul afacerilor externe. (G.D.)