Recentele dezvaluiri facute de ZIUA in articolul "Fratia Citroen" referitoare la cazul Posta Romana si la reteaua de oameni de afaceri ce graviteaza in jurul primu- ministrului par sa-l fi zdruncinat destul de serios pe Calin Popescu Tariceanu. La ca
Recentele dezvaluiri facute de ZIUA in articolul "Fratia Citroen" referitoare la cazul Posta Romana si la reteaua de oameni de afaceri ce graviteaza in jurul primu- ministrului par sa-l fi zdruncinat destul de serios pe Calin Popescu Tariceanu. La cateva zile de la aparitia articolului, seful Guvernului a anuntat ca ne va actiona in judecata. Lucru care nu s-a mai intamplat pana in momentul de fata cu nici un ziar sau ziarist care a abordat subiectul Posta Romana si implicarea lui Tariceanu in acest caz. Articolul ZIUA a avut efecte si asupra Directiei Nationale Anticoruptie. Dupa cateva luni de acalmie in acest dosar, dar la scurt timp dupa aparitia articolului nostru, anchetatorii DNA l-au audiat pe directorul Postei Romane pentru a-i aduce la cunostinta invinuirile.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au audiat ieri pe directorul general al "Postei Romane" SA, Dan Mihai Toader, in calitate de invinuit, in dosarul nr. 240/P/2007, in care sunt cercetati si fostii ministri ai Justitiei si Comunicatiilor, Tudor Chiuariu, respectiv Zsolt Nagy. Alaturi de Toader au mai fost pusi sub invinuire, conform declaratiilor acestuia, si alti doi directori de la Posta Romana, precum si judecatorul de carte funciara, Gheorghe Cuzuc, de la Judecatoria Sectorului 1. Lui Dan Mihai Toader i s-au adus ieri la cunostinta invinuirile in baza carora s-a inceput urmarirea penala impotriva sa sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu. Invinuirile sunt legate de modul in care Toader, in calitate de director general al Postei Romane SA, a semnat in 2005 un contract de asociere intre institutia pe care o conduce si un grup de firme apartinand omului de afaceri Sorin Creteanu. Asocierea, perfectata la 26 iulie 2005, la scurt timp dupa numirea lui Toader la carma institutiei, a dat nastere societatii comerciale "Imopost Developments" SA, in care "Posta Romana" a aportat terenul de 8218 m.p. din Calea Victoriei 133 - 135, iar firmele COMNORD SA si PROCEMA SA ale lui Sorin Creteanu au aportat circa 35.600.000 RON in scopul realizarii unui proiect imobiliar de anvergura. In afacere, "Posta Romana" detine doar 32,9% din actiuni, restul fiind detinut de firmele lui Sorin Creteanu si doua persoane fizice cu o participare aproape simbolica: Mirela Simona Creteanu si Dorina Geanina Poenaru. Afacerea consta in faptul ca firmele lui Creteanu, din fonduri proprii, vor construi pe terenul Postei un complex de cladiri de birouri, cu hotel si spatii comerciale, evaluate estimativ la 300 - 400 de milioane de euro in raport de preturile practicate in prezent pe piata imobiliara. "Posta Romana" va detine in final 32,9 % din intregul imobil si profiturile realizate. Asocierea cu firmele lui Creteanu s-a decis in urma unei licitatii publice derulate in iunie 2005, cand consortiul de firme Procema SA - Comnord SA au fost declarate castigatoare in fata SC Cominco SA si SC Triumf Construct SRL.
Alt imobil in centrul Bucurestiului pentru Creteanu
"Posta Romana" este proprietatea Statului Roman, care detine prin Ministerul Comunicatiilor 75% din actiuni, restul de 25% fiind ale Fondului Proprietatea. Directorul general Dan Mihai Toader a avut acordul Adunarii Generale a Actionarilor pentru participarea "Postei Romane" la constituirea SC "Imopost Developments"SA, care a aprobat in vara lui 2006 si majorarea capitalului social al acestei societati. La majorarea de capital din 26 iulie 2006, "Posta Romana" a aportat in afacerea cu Creteanu si imobilul Postei, cu terenul aferent, din str. Matei Millo nr. 10, sector 1, Bucuresti. Pentru majorarile de capital s-au dat mandate speciale de reprezentare lui Adrian Ionescu, inclusiv de catre fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy.
Apararea directorului Postei
Directorul "Postei Romane" a declarat ieri presei, la iesirea de la audierile procurorilor, ca a respectat legea si a actionat in mod transparent.
"Am calitatea de invinuit in dosarul din aprilie. E vorba despre acel dosar pornit in 2006, ca sa aflu ca sunt invinuit in dosarul 240 care-i privesc si pe domnul Chiuariu si pe domnul Zsolt Nagy si inca alte cateva nume foarte interesante, cum ar fi, de exemplu, Cuzuc, un judecator. Singura veste buna pe care am aflat-o de la procurori este aceea ca domnul Cuzuc traieste si ca va fi chemat aici pentru ceva facut in 1996 (...) Am niste cunostinte juridice, dar nu stiu despre ce e vorba. E abuz in serviciu, dar singurele decizii pe care eu le-am semnat in aceasta speta, Calea Victoriei, s-au facut conform legii, cu hotarari de CA si AGA, cu licitatii, licitatii depre care eu am anuntat public ca s-au facut cu supravegherea serviciilor din Romania, pentru ca totul sa fie extrem de legal (...) si am dus la indeplinire o hotarare AGA care ma imputernicea sa semnez un document de constituire a unei societati Imopost, societate care, iata, are o cota de piata, azi, de cateva sute de milioane de euro. Pentru asta aflu ca am facut un abuz in serviciu. Din pacate pentru procurori, mai sunt trecuti in rezolutie si alti doi colegi ai mei, directori din Posta, care au procedat la fel de transparent ca si mine. In rest, in afara de acesti oameni, nu mai cunosc pe nimeni din acea rezolutie", a precizat directorul Postei Romane. Cu prilejul altor declaratii, facute la finele anului trecut, Dan Mihai Toader a informat presa ca a procedat perfect legal in aceasta afacere, despre care a precizat ca va aduce un profit de circa 100 milioane euro pentru "Posta Romana", atunci cand proiectul imobiliar va fi finalizat. Toader a mai declarat ca este aberant sa fie tras la raspundere pentru o afacere care va aduce institutiei un imens profit si a prezentat presei adrese emise de el in aprilie 2005, catre SRI si SIE, in care a solicitat sa i se raspunda daca firmele inscrise la licitatie au probitatea necesara pentru a fi admise in asociere.
Ministrii penali din
Afacerea "Posta Romana"
In acest dosar, DNA a obtinut de la presedintele Traian Basescu, in urma cu cateva saptamani, avizul pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostilor ministri Tudor Chiuariu, de la Justitie, si Zsolt Nagy, de la Comunicatii.
Solicitarea de avizare a inceperii urmaririi penale a ministrilor Chiuariu si Nagy a fost facuta dupa ce DNA a anuntat in presa ca ii cerceteaza pe cei doi demnitari pentru "imprejurarile emiterii HG nr. 377/2007" privind imobilul CN "Posta Romana" SA situat in Calea Victoriei 133 - 135, cu precizarea ca respectivii sunt vizati "pentru savarsirea infractiunii asimilate de coruptie, si anume abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul". Desi au fost emise avizele de incepere a urmaririi penale, Chiuariu si Nagy nu au fost chemati inca la DNA pentru declaratii. Hotararea de Guvern nr. 377 din 25 aprilie 2007 a fost semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu, si ministrii Varujan Vosganian, de la Finante, si Zsolt Nagy de la Comunicatii. Prin respectiva hotarare de guvern s-a corectat o definitie din HG 550/1996, facuta sub vechea guvernare PSD, inlocuindu-se sintagma "imobilul proprietate publica a statului", cu sintagma "imobilul proprietate a statului" in ceea ce priveste regimul juridic al imobilului din Calea Victoriei nr. 133 - 135. ZIUA a dezvaluit ca au existat si alte hotarari de guvern anterioare care precizau ca imobilul nu este domeniu public al statului, dar si acte care dovedeau ca acesta este proprietate a CN "Posta Romana" SA - acte care nu au fost mentionate in invinuirile date publicitatii de DNA. Desi HG 377/2007 nu a fost semnata de ex-ministrul Chiuariu, acesta a fost acuzat alaturi de Nagy pentru avizarea notei de fundamentare care a stat la baza respectivei hotarari de guvern. Si Nagy, si Chiuariu au acuzat DNA ca au inscenat invinurile la adresa lor in scopul discreditarii si debarcarii fortate de la carma Ministerului Justitiei.
DNA nu a explicat pana in prezent opiniei publice de ce nu a cerut aviz de incepere a urmaririi penale si impotriva celorlalti semnatari ai HG 377/2007 - premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Finantelor Varujan Vosganian, limitandu-se doar la Nagy si Chiuariu.
Terenurile companiilor de stat vor fi reevaluate
Capitalul social al companiilor de stat va fi majorat prin reevaluarea terenurilor detinute, la valoarea de piata si cu indicele de inflatie calculat pana la data evaluarii, pe baza rapoartelor intocmite de catre evaluatori autorizati. Rapoartele de evaluare vor fi anexate la documentatiile inaintate institutiilor publice in subordinea carora functioneaza companiile, pentru eliberarea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, iar valoarea acestor terenuri va fi actualizata cu indicele de inflatie calculat pana la data evaluarii, conform unei hotarari aprobata in sedinta de saptamana trecuta a Guvernului.
Actul normativ modifica o alta hotarare aprobata de Guvern, in 1991, conform careia terenurile aflate in patrimoniul societatilor comerciale cu capital de stat, necesare desfasurarii activitatii, sunt evaluate in lei de consiliile de administratie, iar valoarea este inclusa in patrimoniul societatilor, fara modificarea capitalului social. Documentul abroga vechile criterii de evaluare, stabilite in 1992 de catre Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, in baza carora terenurile companiilor de stat sunt evaluate in lei de catre consiliile de administratie ale societatilor comerciale. (D.E.I.)
Judecatorul Cuzuc acuzat pentru intabulare
Unul dintre ultimii acuzati anuntati in dosarul "Posta" este Gheorghe Cuzuc care, in calitate de judecator la Judecatoria Sectorului 1, a intabulat la data de 16 aprilie 2002 imobilul din Calea Victoriei 133 - 135 (foto) in proprietatea Companiei Nationale "Posta Romana" SA. Prin incheierea nr. 3736 din 16 aprilie 2002, judecatorul de carte funciara Gheorghe Cuzuc a decis intabularea suprafetei de 8218 m.p., in proprietatea Postei, in baza Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M12 nr. 0450, emis la data de 1 martie 2002 de fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, de la PSD. Desi am solicitat scris relatii despre natura acuzatiilor aduse judecatorului Cuzuc, mai precis de ce anume se face acesta vinovat, precum si despre natura acuzatiilor aduse celorlalti invinuiti din dosar, DNA nu a dorit sa ne furnizeze ieri informatiile cerute.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.