Obiectul litigiului il constituie sase hectare de teren intr-o zona scumpa, care include si stadionul de fotbal din Stefanesti, folosit, deocamdata, de prim-divizionara Dacia Mioveni. De asemenea, Holdingul Dacia are probleme cu terenurile aflate in comuna Merisani, satul Valcele, unde proprietarii de drept isi cer inapoi pamanturile stapanite ilegal de marea uzina pitesteana. Sunt procese pe rol care dureaza de ani de zile. Nedreptatea facuta de comunisti a fost perpetuata si de regimurile politice care au urmat dupa anul 1989. Primaria din Merisani solicita macar despagubiri la pretul pietei actuale, in instanta, pentru aceste terenuri.

Inainte de 1989, intreprinderile socialiste de pe tot cuprinsul tarii au beneficiat de atribuirea in folosinta a mai multor terenuri, fie expropriate de statul comunist, fie, pur si simplu, date in folosinta prin hotarari ale fostului consiliu de ministri. Problemele cu aceste terenuri au inceput sa apara odata cu aparitia legilor care reglementau proprietatea, precum si modalitatile de retrocedare a proprietatilor. Cu acest gen de probleme s-a confruntat si se confrunta inca si colosul industrial romano-francez Automobile Dacia SA. Unul dintre litigiile de acest fel este si cel in care constructorul de automobile de la Mioveni-Arges se lupta cu Primaria din micul oras argesean Stefanesti, situat foarte aproape de Pitesti. Miza o reprezinta, pe de o parte, un teren de sase hectare, situat chiar in mijlocul urbei, care include stadionul si anexele folosite candva de echipa locala de fotbal Dacia Stefanesti, devenita, intre timp, satelit al echipei de prima liga Dacia Mioveni. Pe de alta parte, uzina Dacia mai administreaza o proprietate de aproximativ 4.100 de metri patrati, tot la Stefanesti, pe care este situata o cladire plus anexele acesteia, care fusesera utilizate de fabrica Dacia ca si cantina, apoi ca magazie de scule si unelte si, ulterior, o gradinita cu program prelungit. Automobile Dacia SA a primit in folosinta aceste terenuri la inceputul anilor '80. Dupa decembrie 1989, Primaria din Stefanesti a fost cea care a administrat terenul si bunurile, desi, in 1992, Ministerul Industriilor de atunci a emis un act prin care conferea Automobile Dacia SA proprietatea asupra acestora.

'Nu renuntam la lupta pentru bunurile orasului>>
Edilii, pe atunci, comunei Stefanesti, in speta preotul Dumitru Nistor, au demarat o actiune in instanta impotriva Daciei, pentru a-si recupera terenurile si imobilele aflate pe acestea. Actualul primar al nou-devenitului oras, Dorin Barbuceanu, a gasit actiunea judecatoreasca pe rol in momentul in care a fost investit in fruntea urbei. Procesul dintre Automobile Dacia SA si Primaria locala dureaza de mai bine de sase ani. „Initial, am castigat la Judecatoria Pitesti, apoi am pierdut la Tribunalul Arges. In final, am ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde magistratii au decis ca dosarul sa fie trimis spre rejudecare la instantele din judetul Arges. Noi nu renuntam la lupta din instanta pentru bunurile orasului. Am angajat un avocat cu experienta, care sa aduca in fata magistratilor argumentele si documentele care sa dovedeasca ca aceste bunuri apartin localitatii Stefanesti. Inainte ca Ministerul Industriilor si Economiei sa le aiba in administrare si, respectiv, in proprietate, acestea au apartinut fie primariilor de dinainte de comunisti, fie persoanelor fizice din Stefanesti”, a declarat primarul Dorin Barbuceanu.