REZULTAT STRaNS IN SERBIA - Exit poll-urile arata ca sarbii au ales un proeuropean
  Aproximativ 6,7 milioane de sarbi cu drept de vot au fost asteptati ieri la urne pentru a-si alege viitorul curs politic - prooccident
REZULTAT STRaNS IN SERBIA - Exit poll-urile arata ca sarbii au ales un proeuropean
Aproximativ 6,7 milioane de sarbi cu drept de vot au fost asteptati ieri la urne pentru a-si alege viitorul curs politic - prooccidental sau prorus. Al doilea tur de scrutin a adus la sectiile de vot mult mai multi alegatori. Turul al doilea al scrutinului prezidential sarb disputat intre proocidentalul presedinte in exercitiu, Boris Tadici, si ultranationalistul Tomislav Nikolici s-a incheiat aseara, la ora locala 21:00 (22:00, ora Romaniei), iar exit poll-urile au fost facute publice dupa ora locala 21:30. Sondajele de la iesirea de la urne l-au dat castigator pe actualul presedinte in exercitiu, proeuropeanul Boris Tadici, potrivit unor responsabili ai Partidului Democrat, unei organizatii neguvernamentale care a monitorizat scrutinul, precum si Comisiei Electorale Centrale. Centrul pentru Alegeri Libere si Democratie (CESID) a anuntat totodata ca Tadici, care s-a declarat in favoarea integrarii Serbiei in Uniunea Europeana, a obtinut 50,3% din sufragii, fata de 48,1% primite de candidatul ultranationalist Tomislav Nikolici, care s-a pronuntat pentru apropierea de Rusia. Potrivit CESID, diferenta dintre cei doi candidati era de 100.000 de voturi. Analistii au estimat ca scorul strans de ieri, care a rasturnat rezultatele primului tur de scrutin, castigat de Nikolici (cu 39,99% de voturi fata de 35,39% obtinute de Tadici), s-a datorat dorintei sarbilor pentru o schimbare. Aceste alegeri sunt cele mai importante din octombrie 2000, de la caderea regimului Milosevici. “Vom avea un fel de referendum privitor la calea pe care Serbia trebuie sa o urmeze. Ma astept ca alegatorii sa decida continuarea reformelor incepute in 2000”, a spus Tadici inaintea votului de ieri, oferit pe fundalul crizei din Kosovo, unde autoritatile locale au anuntat ca isi proclama rapid independenta. Sarbii din provincie au votat fara mare convingere si sub privirea indiferenta al albanezilor, care boicoteaza alegerile sarbe inca din 1989. “Rezultatul acestor alegeri va avea un impact minim asupra statutului Kosovo, votul este expresia unei dorinte, dar acest lucru nu va functiona”, a declarat un profesor in varsta de 65 de ani, citat de agentia NewsIn. “Sarbii voteaza degeaba. Va fi ultima data cand participa la alegeri sarbe, ne vom declara independenta in curand”, a comentat un fermier din Pristina. Participare-record. Ieri dupa-amiaza, Comisia Electorala sarba a anuntat o rata de participare de 33,91%, “situatie care sugereaza o proportie finala de 63%”, informeaza pagina electronica a postului de radio B92. Anterior, Centrul pentru Alegeri Libere si Democratie anuntase ca, la pranz, rata de participare era de 22,4%, cu un procent mai mult decat in primul tur de scrutin, a anuntat agentia Beta, citata de Mediafax. Aseara, insa, la inchiderea sectiilor de votare, participarea la vot era de 66,8%, un record de la alegerile prezidentiale din 2000, care l-au inlaturat de la putere pe Slobodan Milosevici.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.