Negocierile informale dintre scenaristii de film si televiziune si producatorii americani au inregistrat un succes la sfarsitul acestei saptamani, lasand sa se intrevada o iesire din criza provocata de greva care a paralizat Hollywo


Negocierile informale dintre scenaristii de film si televiziune si producatorii americani au inregistrat un succes la sfarsitul acestei saptamani, lasand sa se intrevada o iesire din criza provocata de greva care a paralizat Hollywoodul timp de aproape trei luni. Potrivit cotidianului Variety, dupa aproape trei luni de greva si o luna jumatate de tacere, Sindicatul producatorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) si Sindicatul scenaristilor americani (WWriters Guild of America, WGA) au reluat discutiile in urma cu zece zile. Publicatia indica pe site-ul sau de internet ca “negocierile informale dintre WGA si sefii studiourilor (de cinema si televiziune n.r.), care au avut loc vineri si sambata, au fost suficient de productive pentru a genera un optimism prudent in ceea ce priveste o eventuala rezolvare a problemelor”. Potrivit Variety, avocatii celor doua parti analizeaza deja niste versiuni pentru acorduri definitive. Variety nu citeaza nici o sursa, dar este cunoscuta a fi una dintre cele mai informate publicatii din cetatea Hollywoodului.
AMPTP si WGA nu au facut nici un anunt oficial. Cele doua sindicate au si anuntat, de altfel, la reluarea discutiilor, ca vor pastra tacerea fata de media. Scenaristii de film si televiziune de la Hollywood au intrat in greva la 5 noiembrie, dupa ce negocierile cu Sindicatul producatorilor americani (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP), cu privire la drepturile de autor asupra operelor lor, au esuat. Ei au reclamat mai ales un control mai mare asupra drepturilor de autor in ceea ce priveste difuzarea operelor lor pe telefoane mobile sau mp3 playere. Acestia doresc un procentaj mai mare si din drepturile de autor asupra operelor difuzate pe DVD si extinderea tarifelor sindicale si a avantajelor sociale asupra reality-show-urilor. De cealalta parte, AMPTP considera ca aceste platforme nu sunt deocamdata rentabile.
Conflictul a paralizat o mare parte din sectorul audiovizual american. Greva a afectat deja ceremonia Globurilor de Aur, la 13 ianuarie, redusa la o simpla conferinta de presa, si ar putea afecta si ceremonia Oscarurilor, programata la 24 februarie. In lipsa unor scenarii, numeroase seriale de televiziune de succes, precum “Neveste disperate” sau “24 de ore”, dar si filme cu buget mare au fost intrerupte pe timp nelimitat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.