Complexurile energetice din Oltenia si filialele neprivatizate ale Electrica se vor lista la Bursa de Valori Bucuresti in cateva luni. Potrivit lui Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, institutia a apro

Complexurile energetice din Oltenia si filialele neprivatizate ale Electrica se vor lista la Bursa de Valori Bucuresti in cateva luni. Potrivit lui Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, institutia a aprobat listarea cu pachete minoritare de actiuni. Operatiunea nu va avea loc, insa, decat dupa infiintarea companiei energetice integrate, care va fi controlata de stat.

"Am avizat listarea la bursa a complexurilor energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova ­ n.r.) si a filialelor neprivatizate ale Electrica (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud ­ n.r.). Speram ca dupa ce le listam vanzarea sa o facem la bursa, pentru ca dupa experienta altor state, vanzarea pe bursa are cele mai bune rezultate", a declarat Teodor Atanasiu. El a mai spus ca a solicitat deja conducerii celor trei producatori de electricitate din Oltenia sa demareze operatiunile pentru listarea pe Bursa, estimata la cateva luni.

CRAIOVA. Complexul energetic aflat in cel mai avansat stadiu este cel din Craiova, a carui listare a fost anuntata de Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor inca din toamna anului trecut.

Intr-o prima faza se vor lista pachete minoritare de actiuni, urmand ca dupa stabilirea componentei marii companii nationale, pentru cele care nu vor face parte din aceasta sa fie scoase la vanzare restul de actiuni pana la stabilirea unui pachet majoritar. "Listam la bursa probabil un pachet de 20%-25%-30% din actiuni, iar dupa aceea vrem sa scoatem la vanzare pachetul majoritar, care devine mult mai atractiv", a afirmat Atanasiu, referindu-se la Complexul Craiova. Compania va utiliza fondurile obtinute prin vanzarea actiunilor pe piata de capital pentru pentru investitii de mediu si tehnologice, precum si pentru majorarea capacitatii de productie a energiei. AVAS vrea sa majoreze capitalul social al Complexului Craiova prin includerea in aceasta a minei Rosioara, aflata acum in administrarea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). Mina livreaza in prezent intreaga cantitate de carbune complexului Craiova. Atanasiu a mai spus ca in cazul aducerii minei in cadrul complexului, procesul de listare va mai intarzia putin.

COMPLEXURI. AVAS mai vrea sa listeze si complexurile energetice Turceni si Rovinari, dar si cele trei filiale de furnizare si distributie a energiei electrice detinute de Electrica. Decizia finala se va lua numai dupa aprobarea componentei companiei energetice de stat, decizie care va fi luata cel mai probabil in doua luni.

"Dupa ce va fi aprobata de Guvern infiintarea companiei de stat, vom putea spune ce se va intampla cu ele. Sub nici o forma aceste firme nu vor intra in compania de stat decat ca persoane juridice, asa cum sunt ele astazi", a precizat Atanasiu.

INTEGRATA. Compania energetica integrata vertical a fost anuntata de catre premierul Tariceanu dupa sedinta de Guvern din toamna 2007 in care a fost aprobata Strategia Energetica Nationala. Initial se dorea ca in cadrul acesteia sa intre hidrocentralele de la Portile de Fier I si II, Nuclearelectrica si unul sau doua complexuri energetice din Oltenia, Turceni sau Rovinari. Impreuna cu acestea trebuiau sa fie incluse si Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud. Desi premierul si ministrul economiei anuntau ca se va stabili componenta noii companii la doar trei saptamani de la data anuntarii ei, acest fapt nu s-a produs pana acum. A fost comandat un studiu de catre Electrica pentru a se analiza oportunitatea infiintarii companiei, studiul a fost terminat, dar componenta companiei nu a fost anuntata. O varianta a acestui studiu, ajunsa in presa recomanda doua solutii. Prima dintre acestea recomanda includerea centralelor Portile de Fier I si II, a complexului energetic Rovinari, a reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda, precum si sucursalele hidro Sibiu si Cluj. Sucursala Cluj e necesara pentru construirea statiei de pompaj de la Tarnita. Pe langa acestea, se mai recomanda construirea unei centrale pe gaz de 300 MW capacitate instalata, altele pe biomasa, care sa totalizeze 300 MW, o ferma eoliana de 100 MW, precum si microhidrocentrale care sa cumuleze 25 MW.

Jurnalul National a scris inca din decembrie informatia ca Nuclearelectrica nu va face din nou companie, iar Teodor Atanasiu a confirmat duminica, 3 februarie, ca aceasta nu va face parte din compania integrata de stat.

Cea de-a doua varianta era aproape identica, singura diferenta fiind inlocuirea celor doua reactoare din componenta noii companii integrate cu Complexul energetic Turceni. Dintre filialele Electrica neprivatizate, autoritatile au anuntat recent ca ElectricaServ, filiala de mentenanta, va fi privatizata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.