Microsoft a anuntat ca ofera 31 dolari/actiune pentru preluarea Yahoo, cu 62% mai mult fata de nivelul de tranzactionare al actiunilor Yahoo la inchiderea Sedintei bursiere de joi de pe piata Nasdaq.
"Respectam in mod deosebit compania Yahoo", a aratat, intr-un comunicat, directorul general al Microsoft, Steve Ballmer. "Impreuna cu Yahoo, putem oferi un pachet de solutii foarte atractiv pentru clienti, edituri Si companii de publicitate, in timp ce vom ajunge sa fim mai bine pozitionati pe piata serviciilor online", a adaugat Seful Microsoft.
Reprezentantii Yahoo nu au putut fi contactati pentru a comenta informatia, mai arata Reuters.
Reprezentantii Microsoft au aratat ca au identificat patru zone de activitate care vor genera sinergii de cel putin un miliard dolari anual pentru entitatea rezultata prin fuziune.
Cotatia actiunilor Yahoo a urcat cu 56% in predeschiderea pietei, pana la 29,95 dolari/actiune, ca urmare a anuntului. Si indicele contractelor la termen (futures) a urcat brusc dupa publicarea ofertei de preluare.
Microsoft iSi argumenteaza oferta prin evolutia pietei de publicitate pe internet Si face referire la pozitia dominanta a grupului Google pe aceasta piata.
"In prezent, aceasta piata este dominata tot mai mult de un singur actor. Impreuna, Microsoft Si Yahoo pot oferi o alegere competitiva, raspunzand mai bine nevoilor clientilor Si partenerilor", mai arata Microsoft, potrivit AFP.
Reprezentantii Microsoft considera ca ar putea incheia tranzactia in al doilea semestru al lui 2008, estimand ca proiectul ar putea obtine toate autorizatiile necesare de la autoritatile de reglementare.
"Nu sunt foarte surprins de aceasta oferta, in conditiile in care actiunile Yahoo se ieftineau tot mai mult", a comentat directorul administrativ al RBC Capital Markets, Robert Breza, citat de Reuters.
"Microsoft face achizitii tot mai agresive. Am vazut cum Microsoft a facut un pas inainte Si a inceput sa cumpere jucatori mari de pe piata internationala. Din punct de vedere strategic, actiunea lor are logica", a mai spus Breza.
"Stim cu totii de ce face Microsoft oferta aceasta. Vrea sa ii concureze mai eficient pe cei de la Google. Microsoft are bani Si genereaza lunar lichiditati de peste 1 miliard dolari, aSa ca aceasta poate fi o Sansa reala pentru a obtine noi capacitati", a mai declarat Seful RBC Capital Markets.
Breza a adaugat ca din punct de vedere strategic, o astfel de tranzactie i-ar aduce multe avantaje lui Microsoft, mai ales in ceea ce priveSte cautarea pe internet. "Yahoo este una dintre cele mai bune marci de pe internet", a mai spus Breza.
Seful departamentului de tranzactionare pe pietele de capital al unei case de brokeraj din Connecticut, Tim Smalls, este surprins, insa, de valoarea ofertei Microsoft.
"Este Socant! Pentru mine, diferenta intre valoarea de piata a actiunilor Yahoo Si oferta Microsoft pare exorbitanta pentru o afacere in pierdere. Eu personal nu vad cum sinergia Microsoft-Yahoo ar putea sa concureze Google", a opinat Tim Smalls, citat de Reuters.
"Oferta Microsoft va ajuta, insa, foarte mult evolutia de pe piata a actiunilor. Jucatorilor de pe piata le plac marile afaceri, anuntul ofertei va miSca agresiv contractele", a mai spus Smalls.
"Oferta va fi in atentia tuturor azi. Mai ales pe o piata agitata, unde nervozitatea investitorilor este accentuata, o tranzactie financiara sau una din domeniul tehnologic poate prinde atentia pietei, ceea ce se intampla deja", a mai spus Smalls