Soarta Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) se va lua in discutie saptamana viitoare. Conducerea Senatului se va intruni marti pentru a stabili procedura de urmat in cazul legii desfiintate prin decizia Curtii Constitu
Soarta Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) se va lua in discutie saptamana viitoare. Conducerea Senatului se va intruni marti pentru a stabili procedura de urmat in cazul legii desfiintate prin decizia Curtii Constitutionale. Pe de alta parte, consilierul primului-ministru Marius Oprea a precizat ca Executivul este disponibil sa asigure cat mai curand, printr-o ordonanta de urgenta, continuarea activitatii CNSAS. Decizia Curtii ii baga in greva pe lucratorii de la CNSAS care au de gand sa se baricadeze in birourile lor. Asociatiile civice anunta actiuni de protest si cer revocarea judecatorilor CCR. Curtea motiveaza ca Legea CNSAS si-a depasit atributiile initiale, da verdicte ca o instanta de judecata si nu asigura dreptul la aparare al celor verificati.

Conducerea Senatului va analiza in sedinta de marti motivatia Curtii Constitutionale cu privire la Legea CNSAS si va decide ce e de facut pentru a nu lasa aceasta institutie fara cadru legal de functionare. Potrivit Constitutiei, daca in termen de 45 de zile nu se intervine printr-o initiativa legislativa sau printr-o ordonanta de urgenta, Legea de functionare a CNSA S este desfiintata si nu mai poate produce efecte juridice.

Ordonanta de urgenta
Pe de alta parte, consilierul primului-ministru pe probleme de securitate Marius Oprea a declarat ca la Guvern se lucreaza deja la o ordonanta care sa salveze CNSAS. „Este foarte probabil ca printr-o ordonanta vom rezolva situatia... Lucrurile nu pot ramane asa, e vorba de peste 2 milioane de dosare si de peste 300 de functionari publici“, a spus Oprea, aratand ca Guvernul nu poate astepta ca Parlamentul sa intervina pe aceasta lege, intrucat procedura de legiferare este destul de greoaie, iar CNSAS risca sa fie desfiintat, informeaza NewsIn. Potrivit lui Oprea, Guvernul „nu intelege sa renunte la lupta pentru aflarea adevarului despre trecut“.

In greva foamei...
Angajatii CNSAS se pregatesc sa intre de azi in greva. „In CNSAS sunt oameni care s-au daruit acestei munci“, a declarat Ticu Dumitrescu, aratand ca mai multi colegi i-au propus sa se baricadeze in birouri si sa faca greva foamei. Ticu Dumitrescu crede ca desfiintarea Legii CNSAS este motivata tocmai de „teama de adevar... Suntem intr-un an electoral, partidele nu au rezerve de cadre si se intorc tot la vechii oameni“. „Dosarele pe care le avem pot ascunde multe surprize“, a conchis Dumitrescu.

Somaj temporar
La randul sau, presedintele Colegiului CNSAS Ladislau Csendes a apreciat ca in urma deciziei Curtii, activitatea institutiei sale este suspendata pe urmatoarele 45 de zile, iar angajatii sunt in somaj temporar. Csendes spera totusi ca partidele parlamentare sa puna cat mai repede Legea CNSAS in acord cu obiectiile Curtii, astfel incat actul normativ sa devina constitutional. Colegul sau, Cazimir Ionescu, e de parere ca s-a dat o interpretare exagerata deciziei Curtii si ca nu se poate spune ca Legea CNSAS e neconstitutionala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.