Statele Unite au cerut imperativ Germaniei sa trimita mai multe trupe in sudul Afganistanului. Canada amenintase anterior ca isi va retrage soldatii daca statele europene membre ale NATO continua sa evite implicarea in cea mai periculoasa zona a tari
Statele Unite au cerut imperativ Germaniei sa trimita mai multe trupe in sudul Afganistanului. Canada amenintase anterior ca isi va retrage soldatii daca statele europene membre ale NATO continua sa evite implicarea in cea mai periculoasa zona a tarii.

Foto: Reuters Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a avertizat ca, fara intariri, misiunea NATO in Afganistan risca sa isi piarda credibilitatea. Ziarul german "Suddeutsche Zeitung" a descris scrisoarea trimisa de Gates ministrului german al Apararii, Franz Josef Jung, drept "neobisnuit de dura", iar raspunsul pe masura. Documentul cere Germaniei sa ia in considerare un nou mandat, care sa permita desfasurarea a mii de trupe suplimentare in sud. In prezent, dintre cei 37.000 de militari pe care NATO ii are in Afganistan, Berlinul a furnizat circa 3.200, stationati in nord si in jurul capitalei Kabul. Romania are 643 de militari in Afganistan, dintre care cei mai multi chiar in provinciile din sud.

Refuzul aliatilor europeni de a implica mai multe resurse tocmai intr-o regiune de importanta cruciala pentru succesul operatiunilor a obligat SUA sa disloce un numar suplimentar de peste 3.000 de puscasi marini, intr-un moment in care armata americana are deja dificultati in a asigura personalul necesar executarii misiunilor externe. Joi, intr-o intilnire cu Robert Gates, si ministrul francez al Apararii, Herve Morin, a subliniat importanta unei strategii globale pentru Afganistan, dar nu a mai angajat efective suplimentare.

La ultimele summituri ale Aliantei Nord-Atlantice, secretarul general Jaap de Hoop Scheffer a cerut insistent membrilor NATO sa se implice mai activ in sudul tarii. Acestia sint rezervati insa, intrucit acuza lipsa unei strategii cu sanse de reusita. Mai multe rapoarte independente au afirmat in ultimii doi ani ca NATO pierde in campania din Afganistan si ca lipseste coordonarea intre componenta de securitate si cea de reconstructie. De asemenea, colaborarea cu guvernul Karzai lasa de dorit. Presedintele afgan a respins recent numirea fostului trimis al Natiunilor Unite in Bosnia si Hertegovina, Paddy Ashdown, in functia de Inalt Reprezentant al ONU la Kabul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.