Soc. Cea mai mare valva a starnit-o vestea ca nevasta rectorului a devenit prostituata la bordel Istoria Iasiului este plina de scandaluri amoroase aproape incredibile. Curtea de Apel se mandreste si acum cu unul dintre cele mai "tari" dosare ale se
Soc. Cea mai mare valva a starnit-o vestea ca nevasta rectorului a devenit prostituata la bordel Istoria Iasiului este plina de scandaluri amoroase aproape incredibile. Curtea de Apel se mandreste si acum cu unul dintre cele mai "tari" dosare ale secolului al XIX-lea, considerat un adevarat "sexgate" moldovenesc. In postura de incuplat s-a aflat si celebrul Titu Maiorescu, acuzat ca-si face de cap cu o guvernanta de la Scoala Centrala de Fete - o tanara de 19 ani, Emilia Ricquert. Totul a inceput de la un articol publicat in gazeta "Tribuna Romana", care sustinea ca Maiorescu, pe atunci in varsta de 24 de ani si casatorit, isi petrecerea noptile in camera guvernantei. Mai mult, ziaristii spuneau ca ar fi fost prins in pat cu amanta chiar de catre sotia sa. Procesul a durat jumatate de an si, desi Maiorescu a scapat pana la urma de acuzatii, a fost suspendat din toate functiile pe perioada anchetei. Un final mai putin fericit l-a avut, insa, generalul Potemkin, celebrul amant al tarinei Ecaterina a II-a a Rusiei, a carui viata amoroasa a atins apogeul la Iasi. Trimis de tarina cu treburi politice, Potemkin a trait in capitala Moldovei dintr-un bal intr-altul, seducand sotii si fiice de boieri. Acesta le "agata" pe doamne strecurandu-le sub servetelul de la masa bijuterii scumpe. Atat de scumpe, incat generalul rus a inceput sa isi vanda averea din tara natala, moment in care tarina si-a dat seama ca Potemkin al ei nu e cuminte, asa ca l-a rechemat in Rusia. Dar, pe drum a fost ucis. Insa, atat de mult i-a placut viata la Iasi generalului rus, incat a lasat cu limba de moarte ca "maruntaiele" sa ii fie ingropate la Manastirea Golia. Prefectul a murit impuscat de amantul sotiei Un alt scandal care a marcat Iasul anului 1950 o are ca protagonista pe sotia rectorului din acea vreme, Jean Livescu. O fotografie a Cocai Livescu a fost descoperita in albumul de prezentare al fetelor de la bordelul clandestin "La madam Capot", frecventat exclusiv de lumea buna a orasului. Prin 1850, o alta poveste amoroasa avea sa aiba un final tragic. Fostul prefect raspunzator de siguranta orasului, Constantin Bals, a murit dupa ce un glont i-a strapuns fruntea, in timpul unui duel. Gelos ca tanara sotie Natalia, fiica cea mica a lui Grigore Ghica Voda si una dintre frumusetile Iasiului la acea vreme, primea cu lejeritate avansurile unui tanar colonel austriac, prefectul l-a provocat la duel. Infruntarea s-a terminat, insa, prost pentru toti: el a murit, colonelul s-a intors in Austria, iar Natalia a ajuns la manastire.


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.