Luni vine momentul adevarului in relatia Romaniei cu Franta. Guvernul, dar mai ales Presedintia doresc sa-l faca din vor-be pe seful statului francez, singura tactica posibila dupa un sir de afronturi  in zona care doare cel mai mult - buzu

Luni vine momentul adevarului in relatia Romaniei cu Franta. Guvernul, dar mai ales Presedintia doresc sa-l faca din vor-be pe seful statului francez, singura tactica posibila dupa un sir de afronturi in zona care doare cel mai mult - buzunarul. Dosarul de proiecte esuate si de promisiuni neonorate, este doldora de subiecte, el neputand fi contrabalansat de rarele succese din zona afacerilor romano-franceze.

Sarkozy este in primul rand promotor al intereselor economice ale Frantei. In toate vizitele pe care le-a facut s-au incheiat afaceri de miliarde, concentrate pe industria de armament, energetica nucleara si aeronautica. Exact domeniile in care marile firme franceze au suferit esecuri in Romania sau au fost duse cu vorba. Centrala de la Cernavoda nu pare sa fie deschisa francezilor, bulgarii invitandu-i deja la Belene ca furnizori principali de echipamente. In programele de inzestrare a armatei grupul EADS a fost pus in situatii penibile. Cea mai recenta fiind descalificarea frauduloasa a avioanelor militare de transport, asumata de Melescanu. In domeniul rachetelor, unde francezii sunt asi, Ministerul se cramponeaza sa dea viata unor fiare vechi cumparate la mana a treia, dupa ce au facut si razboiul din Vietnam. Fabrica de elicoptere de la Ghimbav a fost si ea "pastrata" de Guvern pentru clienti prietenosi, Eurocopter fiind, culmea, singurul inscris la privatizare. Ministerul de Interne a adaugat si el o fila la dosarul negru al rateurilor romano-franceze, ducand la esec un contract licitat pentru dotarea cu elicoptere fabricate tot de grupul EADS. La fel de naucitoare sunt si deciziile puse la congelat pentru achizitionarea avioanelor AIRBUS. Evident, companie a grupului EADS. Sarkozy este sensibil la orice discriminare a capitalului francez, iar cand in cauza sunt puse interesele grupului EADS devine de-a dreptul nervos.

Ce-i va propune lui Sarkozy presedintele Basescu in cadrul parteneriatului strategic? Conform prerogativelor, el se poate angaja la un dosar de tepe trecute prin autoritatea compromisului CSAT. In plus, Basescu Traian mai are inca de lamurit cu autoritatile franceze incidentul din portul Rouen, de acum 27 de ani. Intr-un moment de suparare, dosarul incendiatorului poate fi activat. Momentan, ambasada Frantei a pus batista pe tambal; nici macar nu a recenzat in revista presei articolul din Jurnalul National din editia 30 ianuarie care readucea cazul in discutia publica.Oare Sarkozy chiar stie unde vine?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.