Depasirea procentului de apa, de grasimi sau de amidon in compozitia preparatelor din carne este principala abatere a producatorilor, constatata in urma actiunilor de control, a declarat vineri secretarul de stat de la Autoritea Nationala pentru Prot
Depasirea procentului de apa, de grasimi sau de amidon in compozitia preparatelor din carne este principala abatere a producatorilor, constatata in urma actiunilor de control, a declarat vineri secretarul de stat de la Autoritea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu. "Concluziile acestui control sint destul de ingrijoratoare, in sensul ca peste jumatate din produsele verificate induc in eroare consumatorul si, in concluzie, insala cumparatorul roman de preparate din carne. Au fost verificati 851 de operatori economici, jumatate dintre acestia au fost sanctionati", a spus, intr-o conferinta de presa, seful ANPC.

Autoritatea atentioneaza populatia asupra calitatii preparatelor din carne, proportia preparatelor din carne care nu respecta parametrii de calitate impusi crescind cu 47 la suta, pe parcursul a sase luni, iar cea a preparatelor din carne neconforme, confirmate prin analizele de laborator ale esantioanelor prelevate de pe piata, a crescut cu 36 la suta.

Dan Vlaicu a precizat ca prin actiunea de control si-a propus sa verifice in ce masura sint aplicate prevederile legale privind productia preparatelor din carne, cuprinse intr-un ordin publicat la 1 ianuarie 2007. "Noi am cerut acest ordin pentru a ne proteja de afluxul de marfa de proasta calitate venita din alte tari ale CE. Din pacate, in urma controalelor, s-a ajuns la concluzia ca nu numai cei de afara vind mizerii pe piata, ci si foarte multi romani. Putem vorbi de depasiri minore, de greseli de productie (un procent sau doua), dar sint si producatori care incalca legea in mod repetat si ajung chiar la falsificarea de produs. Nu poti sa faci un produs depasind cantitatea de apa admisa cu 30 la suta. Deja nu mai este o greseala, este un lucru intentionat. Nu poti sa faci un produs depasind cantitatea de grasime cu 11 la suta", a declarat, la rindul sau, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea.

Controlul efectuat la sfirsitul anului trecut de ANPC a cuprins 851 operatori economici, fiind verificate 74.850 de kilograme de preparate din carne, constatindu-se ca peste 40.000 de kilograme nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor. S-au aplicat 520 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 1.486.550 de lei. Structura esantioanelor prelevate si a neconformitatilor constatate a evidentiat ca 59 la suta din esantioanele de salam de vara, 67 la suta din cele de salam Victoria, 58 la suta din cele de parizer si 42 la suta din cele de cirnati cabanos erau neconforme.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.