Ministrul german al apararii, Franz Josef Jung, a primit de la omologul sau american, Robert Gates, o scrisoare redactata pe un ton “neobisnuit de aspru”, care exercita presiuni asupra Germaniei sa trimita trupe in Afganistan, relateaza cotidianul Sueddeutsche Zeitung. La randul sau, ministrul german al apararii a transmis un mesaj la fel de dur si a declarat ieri ca Germania nu va mobiliza trupe in sudul Afganistanului. Zona de sud, in care sunt dislocati si militarii romani, este considerata cea mai periculoasa.

Cotidianul mai subliniaza ca, avand in vedere ca doar comandamentul NATO are dreptul de a trimite o astfel de scrisoare unei tari membre, si nu o tara membra altei tari membre, demersul vizeaza exercitarea unei presiuni asupra Berlinului, inainte de reuniunea ministrilor apararii ai NATO, la Vilnius, saptamana viitoare.

In scrisoare, “Gates cere punerea la dispozitie (de catre Germania) a unor unitati echipate cu elicoptere si trupe de lupta, cum ar fi cele de parasutisti”. Acesta mentioneaza un necesar de 3.200 de soldati, dintre care si germani, pentru a-i inl ocui pe militarii americani in toamna.

Merkel si Putin calca pe urmele predecesorilor
Cererea lansata de Gates catre Berlin a intervenit in momentul in care Canada a conditionat mentinerea trupelor sale in Afganistan. Canada a avertizat saptamana aceasta NATO ca tara sa isi va retrage cei 2.500 de militari din sudul Afganistanului la inceputul lui 2009, daca Alianta nu va trimite cel putin 1.000 de militari ai altor tari in regiunea Kandahar.