Nationala Romaniei joaca miercurea viitoare primul sau meci din cele trei de pregatire in vederea Euro 2008, impotriva Israelului, la Tel Aviv. Selectionerul Victor Piturca a facut publica ieri lista jucatorilor din campionatul intern care vor participa la aceasta actiune si care se adauga "stranierilor" anuntati de acum zece zile. Lotul se reuneste maine, la Mogosoaia, insa va fi ceva foarte "intim", pentru ca selectionerul se va intretine doar cu trei jucatori: Lobont, Coman si Moti, existand sperante ca dupa amiaza sa ajunga inca trei, Tamas, Niculae si Cocis, asa ca numai antrenament nu va fi cel programat in acea seara. Restul fotbalistilor vor sosi direct in Israel, din varii motive. Stelistii si timisorenii se afla in cantonamente in Cipru, prin urmare nu avea rost sa fie adusi la Bucuresti ca sa plece din nou in aceeasi zona, iar fotbalistii care joaca in strainatate sustin, in marea lor majoritate, meciuri de campionat duminica, devenind disponibili abia luni dimineata.
Prin alcatuirea lotului pentru amicalul cu Israel, selectionerul nu lasa se se intrevada prea multe in perspectiva definitivarii trupei de 23 de jucatori pe care ii va conduce la vara la Euro 2008.
Au ramas pe dinafara din motive obiective, adica accidentari, Razvan Rat si Mirel Radoi, si din ratiuni necunoscute inca Ionut Mazilu. Probabil ca atacantului recent transferat la Dnepr i s-a dat timp de acomodare, insa nu acelasi lucru s-a intamplat si cu Stefan Radu, care va avea o saptamana de la semnarea contractului cu Lazio la reunire.
In rest, nu apare un al treilea portar, fiind evident ca Lobont si Coman, daca nu se accidenteaza, vor prinde cu siguranta lotul pentru Euro 2008. Practic, la Tel Aviv vor merge numai nume obisnuite ale echipei nationale, fotbalisti care au dus greul campaniei de calificare. In plus sunt doar stelistul Mihaita Nesu, care a prins convocarea dupa accidentarea lui Rat si caruia selectionerul pare sa ii ofere o noua sansa dupa ce acum un an, la Le Mans, a "comis-o" intr-un meci amical cu Coasta de Fildes si debutantul Cosmin Moti. La un calcul simplu, daca celor 20 care au prins acest lot pentru Israel li se adauga Rat si Radoi, lupta pentru Euro 2008 se va da doar pentru postul de al treilea portar, pe care se vor "bate" in acest retur craioveanul Mircea Bornescu si timisoreanul Marius Popa. Plus postul de al patrulea varf, pentru care probabil ca Gigel Bucur nu a castigat definitiv lupta cu Ionut Mazilu si alegerea dintre Moti si Ghionea, in caz ca stelistul isi revine, pentru un post de fundas central. In rest, numai nedorite accidentari sau evolutii exceptionale ale unor jucatori in perioada ramasa pana la Euro 2008 l-ar mai putea determina pe Piturca sa faca modificari.
Nationala va pleca tot luni, la ora 11, spre Tel Aviv, unde va sustine doar un singur antrenament, cel oficial, marti dimineata. In afara jocului cu Israel, "tricolorii" mai au programate in acest an inca doua jocuri inaintea Euro, unul cu Rusia (echipa, de asemenea, calificata pentru turneul final de la vara) pe 26 martie, si unul pe 31 mai cu Muntenegru, ambele la Bucuresti.