Benoit Duteurtre, urmatorul autor pe care vi-l prezinta Colectia ,,Literatura’’ a ziarului Cotidianul, este nu numai un romancier de succes, ci si un cunoscut muzician francez.

El isi imparte viata intre cele doua pasiuni ale sale fiind, pe rind, scriitor, muzician, critic de muzica si realizatorul unei emisiuni radio in care isi exprima opiniile despre cele doua arte pe care le slujeste inca din adolescenta.

Benoit Duteurtre s-a nascut in 1960, in regiunea Normandia, aproape de orasul-port Le Havre. Unul dintre strabunicii sai a fost nimeni altul decit cel de-al 17-lea presedinte al Frantei, René Coty. In ciuda preceptelor revolutiei franceze, care impuneau sistemul de invatamint laic, micul Benoit a urmat o scoala religioasa catolica. La virsta de 15 ani, el era deja mindrul autor al unor texte pe care i le-a dat spre supervizare lui Armand Salacrou, dramaturg ce locuia tot in Le Havre. Acesta l-a sfatuit sa se apuce serios de scris.

Cel de-al doilea autor care si-a aruncat ochii peste scrierile lui Benoit Duteurtre a fost chiar Samuel Beckett, caruia, in 1982, acesta i-a trimis spre lectura lucrarea „Noaptea". Beckett l-a convins sa-si publice scrierea in „La Revue des Editions de Minuit". Paralel cu preocuparile sale literare, Duteurtre a studiat muzicologia la Universitatea din Rouen. Dupa ce si-a luat diploma de muzicolog, s-a mutat in anii ’80 la Paris, unde, satul de atita teorie, a inceput sa faca el insusi muzica. A cintat la pian la festivalul Le Printemps de Bourges, la Théatre des Amandiers si intr-o trupa numita Paris Latino. Ca sa mai faca rost de-un ban in plus, a lucrat in acelasi timp ca vinzator intr-un bazar, ca acompaniator la pian la cursuri particulare de dans si a scris articole pentru reviste cu tematici complet diferite: pentru ,,Playboy’’, dar si pentru „La Vie catholique’’, ,,Les Lettres françaises’’ sau ,,Révolution et Détective’’.

Primul roman, „Sommeil Perdu", i-a aparut in 1985. Lucrarea, cu puternice tente autobiografice, avea in centrul actiunii un tinar deprimat, plecat din oraselul sau natal sa locuiasca in Paris, in a carui viltoare nu-si gaseste locul. Tot despre propria viata povesteste si in cel de-al doilea roman, „Les Vaches", aparut in 1987. Cartea prezinta un pusti ce locuieste in Le Havre si a carui viata se imparte intre scoala si vacantele petrecute in munti.

Revista literara „L’infini" i-a publicat in acea perioada si o serie de proze scurte. In 1991, Duteurtre ajunge consilier muzical pentru Bienala de Muzica Franceza de la Lyon si tot de atunci a devenit si gazda unui show radio.