AMBALAJE. Sticlele din plastic policarbonat pot transforma un lichid fierbinte intr-o bomba toxica pentru consumatori, arata un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Cincinnati. Ei au subliniat ca aceasta substanta distruge sistemul endocrin, mimand rolul hormonilor naturali ai organismului. Studiile realizate pana acum pe animale au aratat ca plasticul policarbonat afecteaza sistemul reproducator, dar si activitatea creierului. In SUA, organizatiile care militeaza pentru protectia mediului cer scoaterea din folosinta a materialului.

RODIA. Consumul regulat de suc de rodie poate fi de real ajutor pentru barbati, crescand calitatea si mobilitatea spermatozoizilor, se arata printr-un studiu realizat pe soareci. Medicii care au facut cercetarea sunt de parere ca rodia este un aliment benefic pentru sanatate. "Dupa numai sapte zile de consum constant de suc de rodii, efectele se vor vedea negresit", spune conducatorul cercetarii, doctorul Gaffari Turk, de la Universitatea Firat din Turcia. Efectele rodiei se manifesta in primul rand datorita antioxidantilor continuti.

AMENZI. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a prezentat rezultatele controlului realizat la sfarsitul anului 2007 pe produse din carne. Jumatate din produsele verificate nu au corespuns normelor, astfel incat au fost retrase de la comercializare, iar comerciantii, amendati. Multe dintre produse aveau in compozitie ingrediente care nu erau specificate pe eticheta sau aditivi interzisi. Amenzile au fost aplicate si pentru produse expirate, depozitate in locuri neigienice sau cu miros si culoare improprii. Toate analizele au fost realizate la Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor Larex. In urma controalelor s-a ajuns la amenzi in valoare de aproximativ 1.500.000 RON.

ETICHETE. Alimentele preambalate comercializate in spatiul UE vor trebui sa aiba afisate pe partea anterioara a ambalajului etichete care cuprind informatii-cheie privind calitatile nutritive ale produsului. Propunerea comisiei are drept scop facilitarea accesului consumatorilor la cele mai importante informatii afisate pe etichetele produselor alimentare si asigurarea unei oarecare uniformitati a modului de prezentare in toate cele 27 de state membre. Comisia solicita afisarea clara pe partea anterioara a ambalajului produsului alimentar a continutului sau energetic si a cantitatii de grasime, grasimi saturate, carbohidrati, cu referire specifica la zaharuri si sare din fiecare portie sau din 100 ml/g de produs.