EVENIMENT - Expozitia ISE, prilej de afisare a touchscreen-urilor
Touchscreen-urile au fost la mare cautare la standurile expozitiei Integrated Systems Europe. Unele companii au venit pregatite cu tehnologii capabile sa faca din orice ge
EVENIMENT - Expozitia ISE, prilej de afisare a touchscreen-urilor
Touchscreen-urile au fost la mare cautare la standurile expozitiei Integrated Systems Europe. Unele companii au venit pregatite cu tehnologii capabile sa faca din orice geam un astfel de dispozitiv. In peste 400 de standuri instalate in centrul expozitional al Amsterdamului, RAI, expo­zantii s-au straduit sa atraga atentia vizitatorilor evenimentului ISE, show dedicat tehnologiilor audiovizuale si sistemelor integrate din acest domeniu. Cum era de asteptat, majoritatea a venit bine pregatita la capitolul imagine, pro­iec­toarele fiind la loc de cinste. In numar destul de mare au fost insa si cei care au inteles ca trebuie sa le ofere vizitatorilor si sansa de a interactiona intr-un fel cu imagi­nile. Rolul principal in acest capitol l-au avut touchscreen-urile. Magne­tismul acestor dispozitive care aduc continutul digital la... mainile utilizatorului putea fi observat prin simplul fapt ca in fata fiecarui astfel de ecran “sensibil” asteptau doi, trei curiosi pentru a-l testa. Testul insemna, in multe dintre si­tuatii, explorarea hartii Amsterdamului, intrucat Google Earth a fost aplicatia la moda pe touchscreen-urile expozitiei ISE. Touchscreen din orice. Ceea ce mi-a atras atentia a fost insa o tehnologie care ar putea fi numita “mama touchscreen-u­ri­lor”. Asta pentru ca este in stare sa faca din orice suprafata nemetalica (geam, acrylic, chiar si lemn) un pa­nou sensibil la atingere. Supra­fata trebuie sa mai indeplineasca o singura conditie, aceea de a avea o grosime de maxim 16 mm. Una din tehnologiile de acest tip apartine com­paniei Paradigm, se numeste TouchGlass. Ea consta practic dintr-o folie subtire de plastic, flexi­bila, care are incorporata o matrice de fire mici, aproape insesizabile cu ochiul liber, cu ajutorul carora se face detectia degetului, cu o acura­tete de circa 3 milimetri. Se poate folosi pe ecrane de pana la 100 de inci, singura incompatibilitate fiind cea cu plasmele, din cauza interfe­rentelor electromagnetice. Unitatea de control a TouchGlass, si­tuata pe lateralul foliei, se conec­teaza la PC. Viteza de raspuns a dispoziti­vului variaza in functie de grosimea materialului, intre 50 si 100 de mi­li­secunde. Pretul end-u­ser al ecranului, fara TVA, era de 3.398 euro. Paradigm nu era singura companie care expunea o astfel de tehnologie, ea putand fi anali­zata si la alte stan­duri, precum cel al Prodisplay. Cu infrarosu. Daca, in cazurile de mai sus, tehnologia pentru cre­area de suprafete touchscreen im­pli­ca existenta unei retele de fire care detectau atingerea ecranului, o alternativa la aceasta tehnica este touchscreen-ul cu infrarosu. Hyun­dai a prezentat o serie de ecra­ne care folosesc aceasta teh­no­logie, care se ba­zeaza pe o retea de leduri in­frarosu si fototranzistori care interpreteaza atingerea ecranului cu o viteza de raspuns de 8 milisecunde.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.