Joi noapte, campionatele importante din Europa si-au incheiat perioada de transferari, ele nemaiputand efectua alte miscari pe aceasta piata pana la vara. Nu este cazul Romaniei, care abia de ieri a deschis oficial legitimarile, acordurile incheiate pana acum cu jucatorii devenind valide abia dupa 1 februarie. In aceeasi situatie se mai afla alte tari din vecinatate, gen Bulgaria, Rusia sau Serbia, unde se pot face inca achizitii, fiindca, din cauza vremii neprielnice, campionatele se reiau mai spre primavara. Odata cu incheierea sezonului de cumparaturi al vesticilor, patronii cluburilor din Liga I pot face bilantul contabil al acestei ierni. Un prim rezultat este si un paradox: Steaua a mers in Liga Campionilor, dar n-a avut prea multi amatori pentru Dica si Goian, iar Dinamo a stat acasa, insa l-a dat
pe Stefan Radu cu 5,4 milioane de euro la Lazio.
Cel mai adanc a bagat mana in buzunar in ultimele saptamani Gigi Becali, care a adus in Ghencea o legiune de jucatori sud-americani. Doar pe Andres Mendoza si pe Dayor Moreno a platit 2,7 milioane de euro, iar ceilalti trei jucatori produc si ei "paguba" in bugetul Stelei. Astfel, "Pepe" Moreno si Habib Habibou au fost imprumutati pe sume modice, dar, daca vor da randament, Steaua va trebui sa mai scoata in vara cam un milion de euro pentru fiecare. La fel si Dino Eze, adus de la Gloria Buzau, "satelitul" neoficial al Stelei, care l-ar costa pe Gigi doi jucatori la schimb, cei doriti in "Crang" fiind Marius Croitoru si Vasilica Cristocea, ambii disponibilizati momentan la Steaua II. Concret, Becali a cheltuit in aceasta iarna trei milioane de euro, primind, pana acum, doar 500.000 pentru Victoras Iacob. Aceeasi suma ar dori-o Steaua si pentru Dorel Zaharia, aflat in probe la Tianjin in China, in timp ce pentru Marius Croitoru se cer 300.000 de euro, dar deocamdata nimeni nu se inghesuie sa plateasca. Cea mai mare pierdere a lui Becali este faptul ca nu a reusit sa-si vanda nici unul dintre "nestemate": Nicolae Dica si Dorin Goian. Despre cei doi s-a vorbit intens toata toamna, Gigi l-a anuntat chiar de doua ori transferat pe Dica, mai intai la Benfica si apoi la Valencia, insa in cele din urma ambii internationali au ramas in Ghencea. E bine pentru club, in masura in care ei nu vor transforma frustrarea ramanerii in evolutii proaste, dar e rau pentru ei, fiindca au ceva ani la Steaua si era cam timpul sa schimbe aerul si salariul.
Dinamo a luat cu doua maini
"Cainii rosii" au castigat lejer competitia incasarilor din aceasta iarna. Chiar daca au primit doar 1,2 milioane de euro pana acum pe Stefan Radu, de la Lazio, au certitudinea ca in vara au de luat restul pana la 5,4, pentru definitivarea celui mai scump transfer din istoria Ligii I. Acum trei zile a plecat si Niculescu, la Duisburg, pentru doar 700.000 de euro, ducand astfel totalul vanzarilor dinamoviste la 6,1 milioane euro. Cu o asemenea "pleasca", clubul din Stefan cel Mare a fost generos si la achizitii, platind numai pentru 50% din drepturile federative ale lui Gabriel Torje doua milioane de euro. Plus 500.000 pe Mansour, insa acesta refuza deocamdata sa semneze contractul cu Dinamo, chiar daca i-a dat acordul scris pe actul de transfer dintre "caini" si Poli. Bucurestenii s-au ocupat pana acum numai de dat, echipa a slabit considerabil, si mai sunt trei saptamani pentru acoperirea golurilor. Sunt discutii pentru fundasul sarb Pekaric si pentru atacantul argentinian Osvaldo Miranda, insa de la negocieri si pana la contracte e cale destul de lunga.
Nici Clujul n-a stat cu mainile in san
CFR Cluj, liderul la zi al Ligii I, a facut cel putin doua transferuri bune: Mikael Dorsin si Lars Hirschfeld. Ambii au venit de la Rosenborg, echipa pe care au evoluat bine in Liga Campionilor. Plus inca doi sud-americani necunoscuti, Dubarbier si Peralta, insa reusitele anterioare ale ardelenilor, vezi Semedo, Cadu sau Fabbiani, dau sperante fanilor clujeni ca sefii CFR-ului nu s-au inselat nici de data aceasta. Ardelenii au cheltuit in aceasta iarna doua milioane si nu au incasat nimic, insa probabil ca ceva bani vor veni, pentru ca Andone are acum un lot de peste 30 de jucatori, iar unii vor fi nevoiti sa mearga in alta parte.
Copos, evident pe plus
Dupa Stefan Radu la Lazio, a doua lovitura a Ligii I in aceasta iarna a fost trecerea lui Ionut Mazilu la Dnepr Dnepropetrovsk. In conturile lui Copos au intrat 3,75 milioane de euro, pentru ca apoi sa iasa doar 1,2, pentru aducerea lui Ranko Despotovic. Pancu si Leonard au venit la final de contract, in probe la giulesteni se mai perinda diversi jucatori, insa probabil ca pe 23 februarie, la startul returului, Rapidul va avea de numarat cu plus.
Lovitura Sepsi, liniste la Vaslui si Urziceni
Dintre echipele aflate in primele opt ale clasamentului, nu au facut miscari spectaculoase Unirea Urziceni si FC Vasui. Ialomitenii au adus doi frati lituanieni, Davidas si Gedrius Arlauskis, pe o suma neinsemnata, dar nici o miscare spectaculoasa, cu exceptia excluderii din lot a lui Bogdan Stelea, pe care cu siguranta ca nu se vor incasa bani. Marea lovitura a Vasluiului este ca i-a tinut pe Jovanovic si Ljobinkovic, ambii doriti de Rapid, dar trupa lui Dorinel Munteanu nu are absolut nici o achizitie. Cea mai castigata echipa din provincie este Gloria Bistrita, care a luat 1,5 milioane de euro pe Laszlo Sepsi, jucator ajuns la o echipa prestigioasa, Benfica Lisabona.
STEAUA * Veniri
Andres Mendoza 1,5 milioane*
Dayro Moreno 1,2 milioane
"Pepe" Moreno 200.000 imprumutat
Habib Habibou 100.000 imprumutat
Dino Eze 0 * Plecari
Victoras Iacob 500.000 Kaiserslautern
Dorel Zaharia 500.000** in China
Marius Croitoru 300.000** in Israel
Valentin Badoi 0
DINAMO * Veniri
Gabriel Torje 2 milioane
Guyeye Mansour 500.000** * Plecari
Stefan Radu 5,4 milioane
Claudiu Niculescu 700.000
RAPID * Veniri
Ranko Despotovic 1,2 milioane
Daniel Pancu 0
Phillip Loenard 0 * Plecari
Ionut Mazilu 3,75 milioane
CFR CLUJ * Veniri
Lars Hirschfeld 1,2 milioane
Sebastien Dubarbier 775.000
Diego Ruiz 0
Sixto Peralta 0
Mikael Dorsin 0 * Plecari
Radu Marginean 0
*toate sumele sunt exprimate in euro
** transferurile nu sunt perfectate