Barbatii care consuma pe zi cel putin doua bauturi racoritoare dulci intampina un risc cu 85% mai mare de a se imbolnavi de guta, decat cei care consuma mai putin de o astfel de bautura pe luna, conform unui studiu preluat de BBC online. Numa

Barbatii care consuma pe zi cel putin doua bauturi racoritoare dulci intampina un risc cu 85% mai mare de a se imbolnavi de guta, decat cei care consuma mai putin de o astfel de bautura pe luna, conform unui studiu preluat de BBC online. Numarul cazurilor de imbolnaviri de guta s-a dublat in ultimii ani in SUA si se pare ca substanta responsabila de acest lucru este fructoza, un inlocuitor al zaharului, conform studiului publicat de British Medical Journal. In prezent aproximativ 1,5% dintre barbatii britanici sufera de guta, remarcandu-se o crestere a numarului de cazuri in ultimii ani, desi perioada in care guta era foarte raspandita este asociata cu epoca victoriana.
Simptomele gutei sunt foarte dureroase, boala manifestandu-se printr-o inflamare a articulatiilor, in special la membrele inferioare, inflamare provocata de acumularile de acid uric in articulatii. Alte studii au demonstrat faptul ca fructoza duce la o crestere a nivelului de acid uric din sange.
Acest studiu s-a desfasurat pe o perioada de 12 ani, pe 46.000 de barbati cu varsta de peste 40 de ani care trebuiau sa-si precizeze la intervale regulate de timp regimul alimentar. In aceasta perioada de timp au fost diagnosticate in cadrul esantionului de 46.000 de barbati, 755 de cazuri de guta. Riscul de imbolnavire de guta este semnificativ mai mare in cazul barbatilor care consuma cinci pana la sase sticle de bauturi racoritoare pe saptamana. De asemenea, conform acestui studiu s-a observat ca riscul de imbolnavire de guta este independent de alti factori de risc pentru sanatate, cum ar fi obezitatea, varsta, tensiunea arteriala ridicata sau consumul de alcool.
Bauturile racoritoare dietetice, fara zahar sau fructoza, nu preznta un risc crescut de imbolnavire de guta, insa sucul natural de fructe si chiar consumul unor fructe bogate in fructoza, cum ar fi merele si portocalele, poate duce la un risc crescut de guta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.