Capitala are cateva librarii moderne, in locuri incapatoare, care exploateaza elemente de design interior, configurand un spatiu care sa atraga cat mai multi vizitatori. Aceste cateva locuri merg pe ideea ca libraria este mai mult decat un punct de v
Capitala are cateva librarii moderne, in locuri incapatoare, care exploateaza elemente de design interior, configurand un spatiu care sa atraga cat mai multi vizitatori. Aceste cateva locuri merg pe ideea ca libraria este mai mult decat un punct de vanzare de carte, este un spatiu care sugereaza o atmosfera sau un ritual de lectura si include obiecte ce iau parte la el: fotografia, ceaiul, serviciul si cutia pictata de ceai, harta, globul pamantesc, uneltele de scris, lupa etc.
Placut si util
Conservarea unei atmosfere care ii apartine trecutului este specificul celeilalte categorii, anticariatul, daca suntem de acord ca prin acest cuvant nu denumim un loc in care se vand volume vechi, adica publicate intr-un timp mai indepartat sau mai apropiat de prezent. Vorbim despre un loc destinat comertului cu cartea de arta, cu raritati bibliofile, cu volume care au supravietuit doar in cateva biblioteci personale sau cu editii innobilate prin patina timpului.
Anticariatul nu este un spatiu doar pentru bibliofili. S-a transformat intr-un loc in care intri ca sa cauti o carte pe care n-o mai poti gasi decat din intamplare, o editie anume, vreo raritate, un volum de poezii intr-o traducere anume, o editie a unui carti, ilustrata de un artist anume, sau pur si simplu carti mai vechi care te intereseaza, dar nu sunt de gasit in librarii, sau, un lucru esential, sunt mai ieftine.
Ritualul lecturii
Sa luam anticariatul Apollo, de exemplu. Este gazduit de Galeria care poarta numele aceluiasi zeu, la parterul Teatrului National din Bucuresti. Ce gasim in aceast spatiu ce sta sub semnul zeului luminii si al artelor? Un fel de reconstituire a atmosferei unei case din alte timpuri, cu mobilier de inceput de secol, biblioteca cu volume imbracate in piele, tablouri, gravuri, mobilier de inceput de secol, harti, oglinzi si alte elemente de decor pe care vi le puteti inchipui usor.
Intr-un spatiu elegant, pe etajere pentru carti, realizate din lemn de mai multe tipuri, gasim volume amplasate cu bun gust, editii din anii '30-'40 ce ilustreaza diverse domenii: istorie, literatura, arta, geografie. Iata cateva exemple: volumul cu discursurile parlamentare ale lui Armand Calinescu sau o monografie a complexului Mogosoaia, editata in vremea Republicii Socialiste Romania, editii valoroase din avangardistii romani, culegeri de gravuri, editii bibliofile (cum ar fi "Focul dim amnar, poem cu un portret si sase planse de PERAHIM", de Cicerone Theodorescu, editie din 1946, cu dedicatia autorului), sau "Statistica Cailor Ferate Romane (1905-1910)".
Cartile expuse spre vanzare fac parte dintr-un context mai amplu, fiind insotite de obiecte care starnesc nostalgia: un binoclu, o cutie de tutun, un presse-papier, harti vechi de diverse tipuri, unele inramate, dar si copii (un plan al Bucurestiului din 1939, de exemplu), un aparat foto din negura tehnologiei etc.
Dar Anticariatul Apollo gazduieste si carti noi, pe care le gasiti in librariile din Romania si din strainatate: mai ales albume de arta, enciclopedii si unele dictionare. Ca sa le rasfoiti, va puteti aseza pe un fotoliu sau pe canapea. Daca nu este o zi mohorata, lumina care intra pe ferestrele largi va avea o contributie esentiala la infatisarea locului, transformandu-l intr-un decor dintr-o piesa de teatru sau dintr-un film, care va influenta alegerea unui volum cu care sa plecati acasa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.