Ziarele si televiziunile n-au dat prea mare importanta vizitei fulger intreprinse la Belgrad marti, 29 ianuarie 2008, de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Nu ma mira:

1) Politica internationala e o cenusareasa a

Ziarele si televiziunile n-au dat prea mare importanta vizitei fulger intreprinse la Belgrad marti, 29 ianuarie 2008, de presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Nu ma mira:

1) Politica internationala e o cenusareasa a presei noastre, gata sa faca, de exemplu, din noua pereche de ciorapi a unei vedete porno un eveniment mult mai mare decat Reuniunea NATO de la Bucuresti.

2) Presa asteapta de la Traian Basescu gesturi pitoresti sau scandaloase, asa cum din nefericire insusi Traian Basescu a invatat-o. Daca la Belgrad, domnul presedinte o ciupea de fund pe traducatoarea lui Boris Tadici sau daca-l ataca din nou pe Calin Popescu Tariceanu, mai mult ca sigur despre vizita
s-ar fi scris si s-ar fi spus enorm in ziare si la televiziuni. Cum Traian Basescu
s-a comportat in limitele normalului, vizita nu s-a bucurat de o prea mare atentie.

Si, totusi, prin notele sale de esenta, calatoria merita nu numai relatari mai competente decat cele trimise de fatuce si gugustiuci, dar si comentarii aplicate din partea analistilor politici. Putinele articole dedicate calatoriei - toate reportaje ale jurnalistilor care au insotit delegatia sau simple copieri dupa Mediafax - au vazut in gestul lui Traian Basescu semnificatii precum:

1) Exprimarea solidaritatii cu poporul sarb in chestiunea Kosovo (publicatiile aservite Cotrocenilor).

2) Implicarea in campania electorala din Serbia (publicatiile ostile Cotrocenilor).

Amandoua semnificatiile sunt adevarate. Intr-adevar, Traian Basescu a mers la Belgrad pentru a arata nu atat sarbilor, cat mai ales romanilor ca tara noastra se opune unei declaratii unilaterale de independenta din partea liderilor kosovari. A fost o incercare a lui Traian Basescu de a impaca si capra si varza. Desi proclamarea independentei Kosovo nu convine Romaniei (ingrijorata ca si maghiarii din Covasna - Harghita ar putea repeta gestul albanezilor din Kosovo), presedintele n-a avut curajul sa se opuna unor actiuni ale Uniunii Europene menite a consfinti faptic independenta Kosovo. Astfel, Romania a acceptat sa trimita in provincia sarbeasca, peste capul celor de la Belgrad, jandarmi si politisti din misiunea UE. Sa zicem ca, in Consiliul European, Romania nu putea risca un veto. N-o costa insa nimic daca nu se grabea sa se ofere a participa la forta UE. In aceste conditii, presedintele a ales o formula amintind de figuratia electorala: a mers la Belgrad, unde le-a spus sarbilor ca Romania nu e de acord cu indepedenta Kosovo. Bietii sarbi, pusi in fata unei Europe decise sa-i calce in picioare, au fost fericiti ca, macar declarativ, romanii sunt alaturi de ei.

Boris Tadic e unul dintre liderii Partidului Democrat din Serbia. Duminica, Boris Tadic se va infrunta cu Tomislav Nikolici la cel de-al doilea tur al prezidentialelor din Serbia. Lider al PD-L, Traian Basescu a socotit ca e nevoie sa-i dea colegului sau sarb de forta politica o mana de ajutor. In ce masura un asemenea amestec brutal al unui sef de stat strain in campania electorala il va ajuta pe Boris Tadic vom vedea duminica. Desi corecte, semnificatiile evidentiate de presa nu sunt insa si suficiente. Dupa opinia noastra, exista si o alta semnificatie a vizitei la Belgrad. O semnificatie cu note mult mai profunde decat cele de mai sus, tinand mai mult de politica decat de o filosofie a existentei.

Marile puteri europene, cele care fac legea in UE, au lucrat si lucreaza din plin pentru independenta Kosovo. Kosovo e insa teritoriu sarbesc. Si nu unul oarecare, ci un teritoriu considerat sfant de sarbi. Stiind asta, Rusia s-a grabit sa sara in ajutorul Serbiei. Pana atunci indiferenta la strigatul tragic al Serbiei. Uniunea Europeana s-a gandit ca trebuie sa faca ceva pentru ca tara sa nu cada cu totul in mainile Rusiei. Si, in stilul specific Occidentului din ultimul timp, s-a gandit sa propuna sarbilor un targ. Daca nu tipati prea tare, pentru ca va luam Kosovo, va dam posibilitatea sa calatoriti mai usor in Uniunea Europeana! Desigur, targul propus nu exprima altceva decat modul de gandire al Occidentului. Cel care s-a manifestat la Munchen in relatia cu Hitler. Intre mandria nationala si posibilitatea de a te ghiftui e de preferat ghiftuitul. Intre a ramane fara un teritoriu si a putea calatori in Occident, unde sa mancati, sa beti si sa cumparati marfurile noastre, voi, sarbilor, o sa preferati calatoria in Occident!

La Belgrad, Traian Basescu le-a vorbit sarbilor despre ce inseamna sa fie membru al Uniunii Europene. Desigur, sarbilor nu li se ofera calitatea de membru al UE in schimbul Kosovo, ci altceva, mult mai meschin: sa poata calatori in Occident fara vize. Seful statului roman a fost astfel purtatorul mesajului negustoresc al Occidentului. A fost si purtatorul mesajului negustoresc al romanilor? Din nefericire, da. Pentru ca romanii au abandonat de mult mandria nationala in schimbul posibilitatii de a bea Coca-Cola si de a infuleca hamburgeri. Intrebarea e insa daca sarbii vor accepta targul jignitor propus de UE. Vom vedea duminica daca si ei sunt romani!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.