Din ultimele cifre date publicitatii de Eurobarometru eu inteleg faptul ca romanul considera ca i-a mai ramas o speranta: binecuvantarea dinspre Uniunea Europeana. Parca incepe din  nou sa zambeasca, sa se relaxeze putin, eventual. Pentru ca dac
Din ultimele cifre date publicitatii de Eurobarometru eu inteleg faptul ca romanul considera ca i-a mai ramas o speranta: binecuvantarea dinspre Uniunea Europeana. Parca incepe din nou sa zambeasca, sa se relaxeze putin, eventual. Pentru ca daca ma uit la gradul de satisfactie resimtit pentru viata de zi cu zi - petrecuta pe plaiurile mioritice - 49% (fata 79% media europeana), apoi la optimismul cu care privesc inainte, 41% (fata de 30% cetatenii din Uniunea Europeana), este evident ca romanii nostri isi freaca mainile cu pofta si isi fac planuri mari de inavutire. De parca pana acum societatea era de vina, pentru ca asuprea genii si oprea lumea de la munca frenetica si pe deasupra productiva. Nu, sa zicem, indoctrinarea comunista pana in maduva oaselor ca statul trebuie sa ne dea ... si sa ne asigure ... Sau preferinta pentru munca la negru si aplicarea "ciubucului" de cate ori este nevoie sa se invarta roata mai repede. Sau lipsa masiva de la vot, ori de cate ori se impune.
Categoric, de acum incolo ne va fi mai bine. Peste doua treimi dintre romani considerau in toamna, ca si in primavara aceluiasi 2007, ca tara este avantajata prin calitatea de membru al Uniunii.
Romanii isi dau cu parerea si asupra situatiei macroeconomice. Referitor la agenda publica, 35% dintre romani sunt ingrijorati in special de preturi si inflatie, 31% de situatia economica, 23% de pensii si sistemul de ingrijire a sanatatii. Şi dupa cum arata raportul, agenda publica este in plin proces de restructurare si specificare.
Tot in raport citesc faptul ca daca pana acum un an tot romanul facea politica si il durea direct la inima, in prezent este mult mai preocupat de ograda proprie. A inceput sa faca niste calcule, sa puna in balanta veniturile pe care le obtine si cheltuielile pe care le are de facut lunar. A realizat ca nu prea are sorti de izbanda. Drept pentru care a cerut la patron sa ii faca si lui carte de munca sa poata sa ia un credit.
Acum intr-adevar, este atent la semnalele pietei, chiar mult mai atent la semnalele pietei, cam cu 8% mai atent fata de anii precedenti. Raportul spune ca am reusit astfel sa intram in randul lumii, pentru ca ingrijorarile noastre sunt asemanatoare cu cele ale celorlalti cetateni ai Europei.
Vad si cifrele pentru institutiile publice. Da, tot mai putini romani privesc cu incredere Guvernul (21%), Parlamentul (17%) si partidele politice (11%). Tendinta este de continua scadere, practic in scurt timp aceia cativa care vor mai pastra un gram de incredere in institutiile statului vor fi considerati ciudatii societatii. Cu toate acestea, cetatenii tarilor membre ale Uniunii Europene nutresc sentimente mai bune fata de institutiile care ii conduc 38% incredere in Guvern, 40% in Parlament, 21% in partidele politice.
Nici Justitia nu este pe placul nostru, numai 26% mai considera ca Justitia isi face datoria ca la carte.
In plan social, ce sa mai zic. Eu folosesc calculatorul si implicit internetul vreo 14 ore pe zi, deci imi vine greu sa constientizez rezultatele raportului. Numai 22% dintre romani au acces la internet, in comparatie cu peste 50% media europeana.
Dar din acest moment imi este clar de ce in problema increderii, societatea romaneasca se indreapta inspre biserica, armata si Uniunea Europeana. Ba chiar si institutiile media au parte de mai multa credibilitate in fata noastra, numai cei pentru salariile carora contribuim lunar nu.
In concluzie, in stanga sunt cifrele noastre, mici, mici, iar in dreapta cifrele lor, ale europenilor "mai batrani". Oare cat va dura pana cand vom egala cifrele?
Hm..., daca ii depasim?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.