In cele peste 500 de pagini recuperate deocamdata de la CNSAS - cam 10% din total -, din DUI-urile mele si din doua dosare de problema care ma privesc am gasit 21 de informatori.

Nu stiu daca-s multi ori putini pentru o durata de zece ani, dar cifra permite o tipologie. Pe cei mai multi ii banuiam, dar am avut si citeva surprize. Vestea buna ar fi ca vreo trei sferturi dintre ei nu faceau exces de zel - pareau sa faca asta in afara vointei proprii, mai degraba obligati in vreun fel decit cu entuziasm, uneori aducind mai degraba laude decit critici. Ar fi „turnatorii la norma", „blazatii". Dar si cei care-si faceau treaba!

Ar fi, mai intii, cei „motivati afectiv", care pur si simplu te urau si/sau te invidiau, indiferent de motive. Un coleg de institut era atit de pornit incit nu se multumea cu critici si calomnii, ci simtea nevoia sa dea sfaturi Securitatii „cum sa ma ia", explicindu-le destul de profesionist - psiholog! - mecanismele mele de reactie. Am gasit intr-o caracterizare dintr-un „plan de masuri" formule luate de-a gata din notele sale informative. Un bun poet, pe care-l socoteam mai degraba prieten, degusa cam tot ce vorbeam la intilnirile noastre, chiar si la cele in doi. Cum am descoperit, consultind dosarele amicilor, ca proceda la fel cu toata lumea, este limpede ca nu nutrea o ura/invidie personala, ci era bintuit de un fel de mizantropie! Ne detesta cam pe toti in egala masura si ne turna cam la fel pe toti - integral si fara retinere.

Si inca i-as putea intelege pe acestia doi, macar aveau o puternica motivatie proprie sa ne vinda - ne urau en detail ori en gros, dar macar ne urau! Imi este peste puteri insa sa inteleg ce-l motiva pe un distins psihiatru, „prieten al artistilor", pe care il cunosteam vag, sa lucreze atit de „profesionist". Ii fugise fiul si voia sa-si pastreze postul de sef? Bun, dar o putea face precum „blazatii" din prima categorie! Insa d-sa face exces de zel - toarna tot ce aude, la rece, descriindu-i fizic pe cei carora nu le stia numele, se ofera sa faca orice! Intre altele, sa recenzeze revistele studentesti dezvaluind dedesubturile, „cuiele" din articolele noastre. Si face o nota de zece bani, in detaliu! Pe buna dreptate, seful Securitatii noteaza: „Folositi-l, cu el putem penetra mediile astea!".

Blazatii, motivatii afectiv, mizantropii, profesionistii. Pe masura ce imi voi completa dosarele, voi largi si tipologia, daca va fi cazul!