Ziaristii francezi veniti la Bucuresti cu ocazia vizitei generalului de Gaulle au fost fascinati de primirea romanilor. 

Publicatiile franceze au relatat pe larg programul "de lucru" al lui de Gaulle, desi in Franta se desfasura

Ziaristii francezi veniti la Bucuresti cu ocazia vizitei generalului de Gaulle au fost fascinati de primirea romanilor.

Publicatiile franceze au relatat pe larg programul "de lucru" al lui de Gaulle, desi in Franta se desfasura celebra greva generala din mai 1968. Ziarul "Le Monde" isi justifica astfel interesul pentru subiect: "Franta este al saselea partener comercial - si al treilea partener occidental - al Romaniei: din 1960 pana in 1966, schimburile comerciale intre cele doua tari au crescut cu 140%. Guvernul de la Bucuresti cauta piete de desfacere pentru produsele noii industrii romanesti, fiind interesat de semnarea unor contracte si a unei clauze de 'cooperare>> cu furnizori francezi. Relatiile culturale sunt intarite de afinitatile lingvistice: 65% dintre elevii invatamantului secundar din Romania invata limba noastra. O problema mult mai delicata este deschiderea unei biblioteci franceze la Bucuresti. In timp ce in alte tari socialiste s-au putut inaugura astfel de institutii, Romania a refuzat pana in prezent sa-si dea acordul, de teama sa nu creeze un precedent. Este foarte posibil ca vzita generalului de Gaulle sa faciliteze demersurile in acest sens, pentru ca relatiile culturale dintre aceste doua tari latine, in ciuda vicisitudinilor istorice, sa devine permanente".

"VIVE DE GAULLE". Trimistii speciali ai cotidianului parizian "Le Figaro" au ramas profund impresionati de primirea pe care i-au pregatit-o romanii generalului de Gaulle: "Cortegiul oficial a fost ovationat de 5-600.000 de oameni, care strigau 'Vive de Gaulle!>>, o adevarata flota umana. Din masina decapotabila in care era, generalul le-a raspuns, prin gesturi, in felul sau caracteristic. Elevi din scoli, muncitori, functionari s-au adunat, s-au busculat, intr-o manifestatie de sinceritate ce nu a mai vazut de mult Capitala romana. Peste tot fluturau drapelele tricolore ale celor doua tari. Avionul prezidential a fost acompaniat, de la intrarea in frontierele Republicii Socialiste Romania si pana la aeroportul Baneasa, de o escorta de onoare a Armatei".

COOPERARE ECONOMICA. Si ziarul "Le Monde" a urmarit pas cu pas vizita presedintelui Frantei: "In cursul zilei de miercuri (16 mai, n.n.) generalul a participat la o mare receptie oferita de domnul Ceusescucu la palatul consiliului de ministri, in prezenta demnitarilor romani si a sefilor misiunilor diplomatice. Generalul a evocat proiectul de constructie a doua centrale atomice de 300 si 600 megawati, cu reactoare frantuzesti (in timp ce conducatorii romani nu si-au exprimat inca alegerea lor), de asemenea crearea unui centru de documentare stiintifica si tehnica la Bucuresti. Domnul Ceusescu a mentionat, la randul sau, importanta cooperarii in domeniul electronic si a mentionat dificultatile pe care Romania le intampina din partea Pietei Comune in privinta exporturilor. Perspectiva unei Piete Comune agricole este vazuta ca o inechitate aici.

Domnul Couve de Murville (ministrul de Externe fracez, n.n.) a raspuns exprimandu-si speranta unei dezvoltari a cooperarii franco-romane in domeniul fabricarii produselor cautate pe piata internationala. El si-a exprimat speranta echilibrarii decalajelor economice dintre Europa occidentala si tarile din Est, prin modernizarea rapida a economiei.

O singura decizie practica s-a inregistrat pana in acest moment: crearea unei comisii de cooperare economica franco-romnana, asemanatoare organismelor deja existente intre Franta si alte tari din Europa de Est, cum ar fi URSS".

ORGANIZARE MAGNIFICA. "Romanii au organizat magnific vizita de la Craiova a generalului de Gaulle, scotand in evidenta prodigioase resurse folclorice ale tarii lor. Pese tot, generalul a fost inconjurat de tarani imbracati in costume nationale, de cantece si de hore populare. Toate casle din satele pe unde a trecut si-au impodobit balcoanele cu flori, semnul traditional al ospitalitatii in Balcani. Multimile au fost masate pe soselele pe unde a trecut timp de sase ore, chiar dupa ce s-a lasat seara fiind acolo oameni care salutau cortegiul. Barajele politiei au fost rupte la Pitesti si la Ploiesti si au existat cativa raniti. Generalul a fost vizibil emotionat de modul cum a fost primi de romani".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.