Mai mult de jumatate dintre romani ar dori ca primul-ministru sa fie ales direct de catre cetateni, si nu desemnat de presedinte, iar parlamentarii sa fie selectati prin vot uninominal, numarul actual de parlamentari fiind considerat in acelasi timp
Mai mult de jumatate dintre romani ar dori ca primul-ministru sa fie ales direct de catre cetateni, si nu desemnat de presedinte, iar parlamentarii sa fie selectati prin vot uninominal, numarul actual de parlamentari fiind considerat in acelasi timp prea mare de catre majoritatea electorilor.

Intrebati cum ar trebui sa se desfasoare alegerile in cadrul institutiilor publice centrale, 88% dintre romani considera ca votul direct acordat de catre cetateni este cea mai potrivita metoda electiva in privinta presedintelui, iar 60% l-ar dori ales pe primul-ministru direct de catre cetateni. Un numar reprezentand 18% dintre respondenti considera ca ar fi mai bine ca premierul sa fie numit tot de catre presedinte, iar 14% opineaza spre alegere in urma unui vot in Parlament.

Electorii vor vot uninominal
Parlamentarii ar trebui sa fie alesi prin vot uninominal, in opinia a 62% dintre romani, in timp ce 27% considera ca ar trebui alesi ca pana in prezent, pe liste de partid. In privinta Presedintiei, principalele atributii precizate de ca tre populatie sunt conducerea tarii (15%) si reprezentarea externa a statului (11%).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.