IN CADERE - Imaginea presedintelui francez, compromisa de "vacantele" cu Carla
Cota de popularitate a presedintelui francez Nicolas Sarkozy a scazut in termen-record, la cel mai mic procent de cand a fost ales presedinte, in luna mai anul tr

IN CADERE - Imaginea presedintelui francez, compromisa de "vacantele" cu Carla
Cota de popularitate a presedintelui francez Nicolas Sarkozy a scazut in termen-record, la cel mai mic procent de cand a fost ales presedinte, in luna mai anul trecut, si pana in prezent.

Cu numai cinci saptamani inainte de alegerile locale - primul test electoral al mandatului sau - presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy se confrunta cu o deterioare a imaginii sale, pe fondul "frustrarii" populatiei fata de puterea de cumparare. Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de institutele TNS-Sofres, dat publicitatii de "Le Figaro", arata ca popularitatea presedintelui a scazut dramatic, atingand cel mai scazut prag de la preluarea functiei, in mai 2007, de 41%. Numai din noiembrie si pana acum, Sarko a pierdut opt puncte in preferintele cetatenilor.

Aproximativ 55% dintre respondenti au declarat ca nu au incredere in capacitatea presedintelui de a rezolva problemele tarii, iar 68%, ca lucrurile "au tendinta de a se agrava". Numai 15% dintre cetatenii francezi si-au pastrat optimismul, si cred ca situatia "se va ameliora".

PERSIFLAT. Francezii sunt ingrijorati tot mai mult de scaderea puterii lor de cumparare. Potrivit aceluiasi sondaj, 87% dintre ei cred ca actiunea guvernului fata de cresterea preturilor "nu este eficienta", iar 66% anticipeaza ca vor izbucni "tot mai multe conflicte sociale" in urmatoarele doua-trei luni. Dar nu numai politica preturilor, ci si relatia lui Sarko cu fostul fotomodel Carla Bruni i-au stirbit popularitatea.

Prim-secretarul Partidului Socialist, Francois Hollande, l-a ironizat, afirmand ca numai "comportamentul personal" al lui Sarko e de vina. "Cred ca isi plateste scump vacantele. Chiar daca unele dintre acestea nu l-au costat bani, l-au costat, in schimb, capital politic", a afirmat Hollande, facand aluzie la traiul pe picior mare al presedintelui si la relatia lui cu Carla Bruni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.