Fostul vicepresedinte al companiei Iukos, Vasili Aleksanian, aflat in detentie la Moscova, a fost diagnosticat cu cancer si SIDA, au anuntat joi avocatii sai pentru rian.ru. Fostul presedinte al companiei, Mihail Hodorkovski, a declansat miercuri
Fostul vicepresedinte al companiei Iukos, Vasili Aleksanian, aflat in detentie la Moscova, a fost diagnosticat cu cancer si SIDA, au anuntat joi avocatii sai pentru rian.ru. Fostul presedinte al companiei, Mihail Hodorkovski, a declansat miercuri o greva a foamei, cerand transferarea lui Aleksanian intr-un centru medical pentru a primi tratament medical.
NU ARE DREPTURI. Aparatorii lui Aleksanian au cerut in mod repetat sistarea audierilor si transferarea clientului lor intr-un centru medical. Fostul vicepresedinte al companiei petroliere Iukos, in prezent lichidata, este judecat sub suspiciunea de frauda si spalare de bani. "O biopsie de noduli limfatici arata ca Aleksianov are o escrescenta maligna. Aceasta a fost cauzata de socul puternic si stresul la care a fost supus. Descoperirea unei alte boli mortale de care sufera Aleksanian este un alt motiv pentru care ar trebuie eliberat din inchisoare si anulate audierile tribunalului", a declarat avocatul aprararii, Elena Lvova. Mihail Hodorkovski, aflat in greva a foamei, sustine ca autoritatile refuza sa ii acorde ingrijire medicala inainte de a pleda vinovat in fata acuzatiilor care i se aduc. "Prietenul, avocatul si fostul meu coleg este fortat sa depuna marturie impotriva mea, ceea ce reprezinta un act de tortura. Stiu din numeroase articole ca lui Aleksanian, grav bolnav, ii este refuzat tratamentul medical, fiind amenintat cu moartea. Il ucid in inchisoare deoarece el, un om curajos si onest, refuza sa minta si sa calomnieze", a declarat Hodorkovski. Parchetul general a precizat intr-un comunicat remis joi ca nu a sesizat nereguli in privinta tratamentului de care beneficiaza Aleksanian in inchisoare si ca starea de sanatate a acestuia este satisfacatoare. Potrivit unor declaratii atribuite lui Aleksanian care au fost publicate joi pe site-ul lui Hodorkovski si al partenerului sau, Platon Lebedev, conditiile de detentie s-au imbunatatit vizibil incepand cu ziua de miercuri. "De ieri am inceput sa primesc mai multa atentie si ingrijire medicala", sustine Aleksanian. "Un procuror m-a vizitat astazi. Celula mea a fost curatata si aranjata. Acest fapt ar putea fi consecinta influentei exercitate de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului sau poate asteapta vreo comisie", a adaugat acesta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.