Romania va atrage in acest an investitii straine directe in valoare de sapte miliarde de euro, nivel similar celui inregistrat in 2007, principalele domenii care vor absorbi capital fiind cel auto, sectoarele materialelor de constructii, prelucrarii
Romania va atrage in acest an investitii straine directe in valoare de sapte miliarde de euro, nivel similar celui inregistrat in 2007, principalele domenii care vor absorbi capital fiind cel auto, sectoarele materialelor de constructii, prelucrarii lemnului si cel farmaceutic, estimeaza Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), preluat de Mediafax. Oficialii agentiei sunt de parere ca si anul acesta va aduce investitii: "Şi in acest an ne bazam pe investitii greenfield semnificative, in special in sectoare cu valoare adaugata mare, dar si pe expansiunea si dezvoltarea proiectelor investitorilor deja prezenti in Romania". O parte importanta a investitiilor straine directe se va indrepta catre sectorul auto si de componente auto, cel de materiale de constructii, prelucrarea lemnului, sectorul farmaceutic, al bunurilor de larg consum, precum si spre domeniul electronic. Un alt sector cu potential pentru absorbtia de capital este cel al serviciilor, in special pe segmentele de IT si telecomunicatii, banci si asigurari. "Energia regenerabila reprezinta un domeniu relativ nou pentru Romania, dar care in ultimii ani a cunoscut o evolutie spectaculoasa, fiind incurajata si de prevederile normelor europene care impun utilizarea acestui tip de energie in procent semnificativ", au adaugat reprezentantii ARIS. Specialistii apreciaza ca sectoarele care au inregistrat o dezvoltare puternica in ultimii ani, precum retailul si imobiliarele, se vor mentine si in acest an printre preferatele investitorilor.
Cat priveste valoarea investitiilor straine directe, la finele lunii noiembrie a anului trecut, se situa la 6,55 miliarde de euro, in urcare cu 10,4% comparativ cu sfarsitul lunii octombrie, insa mai redusa cu 20,8% fata de primele 11 luni din 2006, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Cristian Popa, viceguvernatorul bancii centrale, estima, in urma cu doua saptamani, ca investitiile straine directe au scazut anul trecut la 7,2 miliarde de euro, de la nivelul record de 9,05 miliarde euro obtinut in 2006, depasind totusi previziunile ARIS, care indicau o valoare de sapte miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.