Membrii Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara au declansat conflictul de interese, cerand un salariu minim pe ramura de 550 de lei, suma pe care au negociat-o cu patronatele, insa sustin ca Rompan nu a vrut sa semneze acordul, motivand c

Membrii Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara au declansat conflictul de interese, cerand un salariu minim pe ramura de 550 de lei, suma pe care au negociat-o cu patronatele, insa sustin ca Rompan nu a vrut sa semneze acordul, motivand ca unele societati nu pot plati acesti bani.

Presedintele Federatiei din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a declarat joi intr-o conferinta de presa ca toate procesele-verbale vor fi stranse la nivel national, conflictul urmand sa fie inregistrat la Ministerul Muncii. "Dupa ce am negociat cu patronatele salariul minim pentru muncitorii necalificati, in 2008, de 550 de lei, fata de 450 de lei cat a fost anul trecut, la care se adauga coeficientii de ierarhizare, reprezentantii patronatului Rompan -au opus acestui minim deja negociat si au refuzat sa semneze acordul, motivand ca situatia economica din Romania impiedica patronatele sa negocieze un minimum de 550 de lei la nivel de ramura, pentru ca unele societati nu pot acorda acesti bani, si propun ca nivelul salariului minim sa fie negociat dupa posibilitati, la nivel de unitate", a precizat Frumosu.

DOLEANTE. Astfel, liderul sindical acuza unele patronate ca isi asuma responsabilitatea sa priveze 180.000 de salariati din acest domeniu de un salariu minim. Protestatarii cer in acelasi timp implicarea Guvernului si a Inspectiei Muncii pentru eliminarea evaziunii fiscale si a muncii la negru. De asemenea, sindicalistii vor solicita ajutor si organismelor internationale din industria alimentara si Consiliului Economic si Social si Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse sa ia masuri urgente pentru modificarea legilor conflictelor de munca, contractelor colective si patronatelor.

Frumosu a precizat ca, in aceasta perioada, Federatia nu poate declansa greva, dar la acest ultim pas de conflict pot ajunge angajatii de la unele societati care negociaza momentan contractul colectiv de munca la nivel de unitate si nu le sunt respectate drepturile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.