Sfecla rosie face parte din familia radacinoaselor bogate in glucide (intre 8 si 10 grame la 100 de grame de sfecla). De asemenea, aceeasi cantitate de sfecla asigura 40-45 kcal. Aceasta leguma este valoroasa si pentru continutul diversificat de mi

Sfecla rosie face parte din familia radacinoaselor bogate in glucide (intre 8 si 10 grame la 100 de grame de sfecla). De asemenea, aceeasi cantitate de sfecla asigura 40-45 kcal. Aceasta leguma este valoroasa si pentru continutul diversificat de minerale si vitamine: cele din grupa B, vitamina C: de la 5 la 10 mg la 100 de grame de sfecla.

Fibrele din sfecla de zahar ajuta la asimilarea progresiva a glucidelor, stimuland functionarea intestinelor. Datorita continutului bogat in saruri de potasiu, sfecla rosie este recomandata persoanelor hipertensive. Iar sucul de sfecla rosie este ideal pentru detoxifierea ficatului. De asemenea, femeile insarcinate pot sa-si completeze necesarul de acid folic introducand in alimentatie preparate din sfecla rosie.

MACERAT. In bolile de plamani, bolile de ficat, chiar si pentru hepatita C se recomanda un macerat din sfecla. Se taie in bucati un kilogram de sfecla si se adauga o legatura de patrunjel, o legatura de marar, o legatura de leustean, o capatana de usturoi si o lingurita de drojdie sau o mana de malai. Deasupra acestui amestec se toarna apa si se lasa la macerat la temperatura camerei. Cand lichidul este acrit se strecoara si poate fi consumat. Se beau doua pahare pe zi. Amestecul ramas dupa strecurare mai poate fi folosit a doua oara, dar rezulta un macerat mai slab si in acest caz se beau patru pahare pe zi. Acest macerat curata organismul de toxine si poate fi folosit de mai multe ori in cursul anului, spune prof. univ. Angela Elena Beju.

PREPARARE. Pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive, trebuie aleasa sfecla de dimensiuni mici, cu coaja intinsa, deoarece este mai bogata in zahar si fibre. Sfecla rosie este gustoasa cruda, coapta sau fiarta. Evident, calitatile sfeclei raman intacte daca o vom manca cruda, sub forma de salate cu hrean si lamaie. Dar trebuie retinut ca si preparata termic, sfecla pastreaza mare parte din elementele nutritive.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.