Agentia de rating Fitch a redus perspectiva ratingului Romaniei de la „stabil" la „negativ". BNR sustine ca se astepta si nu crede ca leul va suferi.Dezechilibrele macroeconomice influenteazadin ce in ce mai mult portofoliile investitorilor Reducerea ratingului de tara de la „stabil" la „negativ" de catre Agentia de rating Fitch a accentuat caderea bursei in sedinta de ieri. Astfel, indicele SIF-urilor, BET-FI, a inchis cu o pierdere de 4,43%, indicele BET, de 3,95%, iar BET-C, de 3,87%. „Bursa este pe un trend descendent si orice stire negativa accentueaza pierderile. Scaderea ratingului de tara este o stire negativa, care a influentat caderea bursei. Dar nu este singura", sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. Cel mai probabil, scaderea perspectivei Fitch nu va pune o presiune suplimentara asupra leului, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

„Decizia a fost in mare masura asteptata avind in vedere criza cu care se confrunta sectorul international al creditelor si marimea deficitului de cont al Romaniei. Nu va avea, cel mai probabil, un impact asupra leului, intrucit anuntul a fost deja estimat de investitorii de pe piata valutara", a afirmat Croitoru.

Insa leul s-a „uitat" joi la anunt. Moneda nationala a inceput sa se deprecieze fata de euro dupa anuntul agentiei de evaluare, pina la o cotatie minima a zilei de 3,7259 lei/euro. La deschiderea sedintei interbancare, cursul de schimb era de aproximativ 3,7100 lei/euro.

Temerile agentiei de rating sint legate in principal de marirea deficitului comercial. Deficitele externe usor de finantat in momente de lichiditate abundenta si de disponibilitate a investitorilor catre asumare de riscuri ar putea fi mai greu de finantat dupa criza globala din domeniul creditelor.

Perspectiva negativa reflecta cresterea riscurilor privind o incetinire abrupta a afluxurilor de capital, precum si ajustarile macroeconomice costisitoare", a declarat Edward Parker, seful diviziei care cuprinde statele emergente, din cadrul Fitch. In ultimul an, anterior retrogradarii de ieri, Fitch a coborit perspectiva de la pozitiv la „stabil".

Cele mai lichide actiuni au avut joi caderi semnificative in urma anuntului. Astfel, SIF Moldova a pierdut 4,91%, SIF Banat-Crisana, 4,24%, SIF Muntenia, 4,74%, SIF Oltenia, 4,66% si SIF Transilvania, 3,74%. Si sectorul bancar a cunoscut caderi importante, titlurile BRD pierzind 4,02%, Banca Transilvania - 4,67%, iar Banca Comerciala Carpatica - 1,64%.

De asemenea, actiunile Petrom si-au diminuat valoarea cu 5,08%, iar titlurile Rompetrol Rafinare - cu 2,46%. „Deficitul comercial al Romaniei este unul mare si se pare ca va creste si mai mult in 2008. In aceste conditii, vestea privind reducerea ratingului de tara nu a fost primita bine de investitorii straini de la bursa. Iar acest lucru s-a vazut in piata, unde am avut caderi de aproape 4%", adauga Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

Deocamdata, doar Fitch ne-a retrogradat. Compania de rating Moody’s nu vede motive pentru reducerea ratingului Romaniei.

Situatia economica a Romaniei nu presupune o reducere imediata a calificativului decit in cazul unei deteriorari grave a pozitiei fiscale sau al reinversarii reformelor structurale implementate inainte de aderarea la UE, a declarat joi agentiei MEDIAFAX Kenneth Orchard, analist al Moody’s. „Problemele actuale privind finantele Romaniei si lipsa reformelor structurale actioneaza mai degraba ca o bariera pentru o eventuala imbunatatire a ratingului decit pentru o diminuare a acestuia", a afirmat Orchard.