STATUT - Conducerea social-democrata nu a fost validata
Actuala conducere a PSD functioneaza nestatutar de mai bine de un an, intrucat membrii acesteia nu au fost validati de Consiliul National. Nefiind respectat Statutul partidului, decizi

STATUT - Conducerea social-democrata nu a fost validata
Actuala conducere a PSD functioneaza nestatutar de mai bine de un an, intrucat membrii acesteia nu au fost validati de Consiliul National. Nefiind respectat Statutul partidului, deciziile luate la varf pot fi oricand atacate.

In PSD se exercita pe zi ce trece o presiune tot mai mare pentru convocarea rapida a Consiliului National. Mircea Geoana nu se grabeste insa sa faca acest lucru, in conditiile in care Adrian Nastase pare sa aiba o sustinere reala si chiar sanse sa castige postul de presedinte al Consiliului. Ion Iliescu a spus-o fara rezerve acum doua zile: "Este posibil ca Adrian Nastase sa candideze si sa fie ales presedinte al Consiliului National". Tot atunci, presedintele de onoare al PSD arata, avertisment pentru Geoana, ca acest for trebuie organizat imediat, pentru ca nu s-a intrunit deloc dupa Congresul din decembrie 2006. "Ca sa se structureze ca atare, Consiliul National trebuia convocat la o luna, o luna si ceva dupa Congres si trebuia sa aleaga presedintele Consiliului National si trezorierul partidului. Din acest punct de vedere este o intarziere de un an si ceva... Nu mai avem unde sa ne intindem foarte mult. Este o obligatie statutara si trebuie sa finalizam si acest lucru", a declarat Ion Iliescu la NewsFm.

CE ZICE "LEGEA". Mircea Geoana nu a tinut insa seama de Statut, desi, la putin timp dupa instalarea in functia de presedinte al partidului, decreta ca documentul este "Biblie si Constitutie pentru toti membrii partidului", inclusiv pentru el. Dar ce spune Statutul? "Consiliul National este organul de conducere al partidului in intervalul dintre doua congrese", prevede articolul 57. In ciuda acestei reglementari, dupa Congresul extraordinar din decembrie 2006, cand au fost alesi noii membri ai Consiliului, acest for nu s-a constituit. Consiliul ar fi trebuit sa se intruneasca, in noua sa formula si sa isi aleaga, asa cum prevede statutul, prin vot secret, presedintele, precum si trezorierul partidului.

In plus, acesta ar fi trebuit sa valideze si componenta Comitetului Executiv National si a Biroului Permanent National, conform aceluiasi statut. Acest lucru nu s-a intamplat, astfel ca, in cele 14 luni de la Congres, PSD a functionat practic nestatutar, cu o conducere nevalidata. Surse din PSD admit faptul ca structurile de la varful partidului sunt la acest moment in aer si sustin ca, daca aceste chestiuni nu vor fi rapid remediate, "oricine va putea bloca deciziile luate in acest interval, precum si eventualele liste pentru locale". Dupa toate tergiversarile de pana acum, este asteptata totusi o decizie ferma cu privire la data convocarii Consiliului National in cursul zilei de sambata, cand liderii PSD se vor intruni intr-o reuniune informala, la care va participa si Ion Iliescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.