Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei a pierdut batalia cu virulentul episcop europarlamentar László Tőkes. Dupa patru ani de tensiuni interetnice, pe marginea dreptului de folosinta a unui teren de sport, ortodocsii au renuntat la marul discordiei
Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei a pierdut batalia cu virulentul episcop europarlamentar László Tőkes. Dupa patru ani de tensiuni interetnice, pe marginea dreptului de folosinta a unui teren de sport, ortodocsii au renuntat la marul discordiei. Iar Tőkes a primit una sub centura - nu mai are motiv de cearta.

Consilierii municipalitatii de pe Crisul Repede au pus punct ieri disputei dintre ortodocsii si reformatii din Oradea. Primii au renuntat la dreptul de folosinta al unui teren de sport, primit de la Primarie in urma cu patru ani. Legislativul local a propus ca terenul sa fie dat Liceului Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”, pastorit ca si comunitate etnica de episcopul Eparhiei Reformate de Piatra Craiului Oradea, László Tőkes, promotorul unui scandal de proportii pe acest subiect.

Scandalul cu terenul de sport s-a stins.
Intr-o neasteptata rasturnare de situatie, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei a decis sa stinga conflictul, calcandu-si pe orgolii. In urma une i sedinte din 15 ianuarie, tinute secret pana acum, s-a decis renuntarea la terenul de sport, care a revenit astfel de drept in proprietatea si folosinta municipalitatii oradene. Nu pentru mult timp, pentru ca in sedinta de ieri a legislativului local s-a discutat un proiect de hotarare prin care Primaria Oradea propune acordarea folosintei terenului, pentru 49 de ani, Liceului Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”.

Cu toate ca oficial nu s-au dat nici un fel de explicatie, voci din sinodul bisericesc sustin ca cedarea terenul are alte conotatii decat porniri duhovnicesti de impaciuire intre oameni, intru cuvantul Domnului. Mai precis, in planul bugetar pentru 2008 al municipalitatii oradene este cuprins si alocarea de substantiale fonduri pentru doua biserici ortodoxe din Oradea, in constructie. Ortodocsii vor mai primi si trei amplasamente pentru trei noi lacasuri de cult.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.