Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lua masurile necesare pentru mentinerea inflatiei in banda de variatie stabilita pentru acest an, a declarat, miercuri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. "Noi ne batem cu sabii de otel pentru inflatie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va lua masurile necesare pentru mentinerea inflatiei in banda de variatie stabilita pentru acest an, a declarat, miercuri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. "Noi ne batem cu sabii de otel pentru inflatie. O sa luam masurile necesare. Acestea nu sunt placute. Uneori sunt resimtite ca restrictii majore", a afirmat Isarescu la postul public de televiziune.
Guvernatorul a aratat ca exista o serie de factori, fie externi, precum cresterea pretului petrolului, fie interni, precum seceta, asupra carora banca centrala nu are control.
Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale a afirmat ca efectuarea in acest an de cheltuieli bugetare peste nivelul prevazut, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale, ar fi un act total iresponsabil. De asemenea, seful bancii centrale a reamintit ca este nevoie de o politica monetara stricta, de reforme structurale accentuate si de o politica fiscala prudenta. "Este periculos ca in 2008, pe fondul pierderii increderii in economie, sa creasca revendicarile salariale pentru acoperirea cresterii preturilor. Daca se declanseaza acest proces, va fi greu de controlat" a mai spus Isarescu. El a readus in discutie problema cresterilor salariile peste nivelul productivitatii si riscurile pe care acest fenomen le prezinta. "Daca productivitatea nu creste, atunci sentimentul este cumplit. Inflatia este cea mai nedrepata taxa", a mai spus guvernatorul BNR.
Leul este in proces de revenire
Leul este in proces de revenire, dupa deprecierea puternica din ultimele luni, a mai spus Mugur Isarescu. De asemenea, oficialul bancii centrale a mentionat ca leul s-a apreciat, in mod real, fata de nivelurile din 2004 si ca in pofida eventualelor fluctuatii din acest an, moneda nationala va continua sa ramana apreciata fata de cea europeana, comparativ cu valorile din urma cu patru ani. De altfel, ieri, BNR a anuntat un curs de 3,7011 lei/euro, cu 2,35 bani sub nivelul publicat in ziua precedenta, de 3,7246 lei/euro.
Perspectiva negativa de la Fitch
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit, ieri, perspectiva calificativului Romaniei si al altor trei state din regiune, de la "stabil" la "negativ", unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei fiind cresterea deficitului de cont curent.
Revizuirea se refera la datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala ale Romaniei. Calificativele au fost reafirmate la "BBB", pentru datoriile pe termen lung in valuta, si la "BBB plus", pentru cele in lei, se arata intr-un comunicat al Fitch. Alaturi de Romania, au fost revizuite, in coborare, la "negativ" si ratingurile Bulgariei, Estoniei si Lituaniei. Dupa anuntul agentiei, leul a coborat fata de euro, atingand valoarea maxima de 3,7259 lei/euro. Cu toate acestea, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a declarat pentru Reuters ca decizia Fitch de a revizui perspectiva calificativului Romaniei era de asteptat si, cel mai probabil, nu va pune o presiune suplimentara asupra leului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.