Festivalul 'Marin Sorescu>>, care urmeaza sa aiba loc la finele lunii februarie, risca sa fie anulat din cauza divergentelor dintre nepoata scriitorului, Sorina Sorescu, si primarul Craiovei, Antonie Solomon. Mostenitoarea cere drepturi de autor in
Festivalul 'Marin Sorescu>>, care urmeaza sa aiba loc la finele lunii februarie, risca sa fie anulat din cauza divergentelor dintre nepoata scriitorului, Sorina Sorescu, si primarul Craiovei, Antonie Solomon. Mostenitoarea cere drepturi de autor in valoare de 10% din sumele primite de actori, iar primarul spune ca procentul este exagerat. De cealalta parte, neutra, reprezentanti ai COPYRO spun ca '10% este un procent onorabil pentru opera lui Sorescu>>.

Drepturile de autor sunt negociabile, spun specialistii. „Inainte, plata pentru drepturile de autor se incadra in intervalul de 1 pana la 10 procente, acum, dupa directivele europene, procentul este negociabil. 10% este onorabil pentru opera lui Sorescu, depinde si de interesul partilor“, ne-a declarat Nicoleta Cofsinski, director general al COPYRO, Societate de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor. Potrivit spuselor directorului, cazul Sorescu nu are o situatie clara din punctul de vedere al mostenitorilor. Acestia vin din partea fratilor scriitorului si din partea sotiei. „Noi nu avem o situatie clara si nu dorim sa intram in complicatii. Ni s-a solicitat sa reprezentam opera lui Sorescu, insa trebuie ca toti mostenitorii sa se prezinte la noi pentru a incheia un acord“, a explicat Cofsinski. „La solicitarea editurilor, trebuie sa fim deschisi. Sa aparam si drepturile de autor pentru creatori sau mostenitori, dar si sa ne asiguram ca opera scriitorului este publicata si mediatizata“, a mai adaugat aceasta.

Primarul o trimite pe Sorina Sorescu sa ceara bani de la mari actori
In urma cu cateva zile, primarul Craiovei, Antonie Solomon, spunea ca procentul cerut de nepoata scriitorului Marin Sorescu, 10% din sumele solicitate de actorii care vor recita din opera poetului in cadrul festivalului, este unul exagerat si, mai ales, ilegal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.