BASESCU LA BRUXELLES

Aflat in vizita la sediul NATO din Bruxelles, presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca a venit timpul ca Albania, Croatia si Macedonia sa se alature flancului sud-estic al Aliantei Nord-Atlantice. Cu o zi inainte, premierul Albaniei, Sali Berisha, declara ca nu a primit nici o garantie din partea statelor NATO ca la summitul de la Bucuresti tara sa va fi invitata sa adere la structurile euro-atlantice. Nu este insa prima data cand responsabili ai Aliantei fac astfel de declaratii referitoare la statele care ar putea fi invitate sa adere la NATO la inceputul lui aprilie 2008.

PROBLEMA KOSOVO. “Ar trebui sa privim cu maxima atentie cum Kosovo ar putea conferi un nou inteles organizarii administrative a minoritatilor nationale, oriunde acestea s-ar afla. Sustinand aceasta abordare, oamenii politici ar trebui sa fie constienti ca sprijina conferirea de drepturi colective, concept care contravine standardelor europene si internationale acceptate si ar putea crea un precedent periculos. In aceste circumstante, ce mesaj transmitem noi societatilor multietnice?”, a declarat Basescu, citat de Mediafax. El a tinut totdata sa precizeze ca declararea independentei provinciei Kosovo in lipsa unei rezolutii a Consiliului de Securitate al ONU sau printr-o solutie care sa nu fie rezultatul unor negocieri intre Belgrad si Pristina reprezinta un semnal rau pentru tarile din Balcanii de Vest care au in componenta minoritati etnice.

Presedintele a tinut sa precizeze ca nu crede totusi ca imediat dupa o eventuala declarare a independentei Kosovo alte minoritati din zona isi vor solicita sau declara independenta.