Miscarea de apreciere a leului, care a debutat la inceputul acestei saptamani, a continuat si ieri, pe fondul vanzarilor de valuta si al randamentelor ridicate din piata monetara.
Un rol important a revenit si guvernatorului BNR, Mugur Isarescu,
Miscarea de apreciere a leului, care a debutat la inceputul acestei saptamani, a continuat si ieri, pe fondul vanzarilor de valuta si al randamentelor ridicate din piata monetara.
Un rol important a revenit si guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a declarat miercuri seara la TVR1 ca leul e intr-un proces de revenire, iar institutia pe care o conduce foloseste acum aceleasi instrumente pe care le-a folosit in vara, cand leul se apreciase exagerat, dar in sens opus. Atunci, BNR a coborat dobanda sa de politica monetara pana la 7% si a cumparat valuta din piata, in momentul in care euro incepuse sa scada sub pragul de 3 lei.
Cursul mediu al euro a scazut ieri de la 3,7246 lei la 3,7011 lei, pe o piata unde nu a lipsit volatilitatea cotatiilor, caracteristica a acestui inceput de an. Deschiderea s-a realizat la valori de 3,71 - 3,7150 lei, vanzarile de valuta coborand euro, in prima parte a sedintei, pana la 3,6950 lei. Dupa atingerea acestui minim, euro a reinceput sa creasca, evolutie care s-a observat si in cazul celorlalte monede din zona. La scaderea leului a contribuit si anuntul agentiei Fitch referitor la scaderea perspectivei de rating a Romaniei, de la stabil la negativ. Pe acest fond, euro a urcat pana la un maxim de 3,7325 lei, pentru ca in jurul orelor 16:00 sa coboare la 3,7230 - 3,7280 lei. Cursul mediu al monedei americane a scazut de la 2,5156 la 2,4904 lei, el revenind astfel, dupa doua saptamani, sub pragul de 2,5 lei. Pe pietele internationale, paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,4819 si 1,4914 dolari, dupa care a urmat o stabilizare in jurul valorii de 1,4850 dolari, ca o consecinta a deciziei Rezervei Federale americane de a micsora din nou rata dobanzii de politica monetara, de la 3,50 la 3,00% pe an, dupa ce saptamana trecuta fusese operata o alta diminuare, de la 4,25 la 3,50%. Dobanzile interbancare la depozitele overnight si one week s-au mentinut la un nivel ridicat, cuprins intre 8,3 si 9% pe an, ca urmare a scaderii lichiditatii, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, si a perspectivei ca banca centrala sa mareasca, din nou, dobanda-cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara din 4 februarie. La Londra, pretul unciei de aur a fost la fixingul de dimineata de 923,75 dolari, fata de 919 dolari miercuri seara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.