Organizatorii Cupei Liceelor la fotbal in sala au gasit o solutie inedita de a-i cuminti pe elevii competitiei care s-a desfasurat la Sala Polivalenta din Bucuresti. Le-au spus acestora ca noua lege antiviolenta este deja aplicabila si ca vor fi asp
Organizatorii Cupei Liceelor la fotbal in sala au gasit o solutie inedita de a-i cuminti pe elevii competitiei care s-a desfasurat la Sala Polivalenta din Bucuresti. Le-au spus acestora ca noua lege antiviolenta este deja aplicabila si ca vor fi aspru sanctionati daca vor „calca pe bec”. De fapt, legea initiata de Dumitru Dragomir si aprobata de Traian Basescu va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, adica pe 10 februarie. Efectul a fost cel scontat: doar 28 de sanctiuni contraventionale pentru cåteva fapte minore, de genul unor injurii sau semne obscene.

Manifestarile violente de la editia trecuta a Cupei Liceelor la fotbal in sala nu s-au mai repetat si in acest an. Daca in 2007 bataile de pe aleile din jurul Salii Polivalente erau la ordinea zilei (elevii participanti fiind si membri ai galeriilor echipelor bucurestene, constituiti in celebrele gasti de cartier), acum acestea au lipsit cu desavarsire. Singurele pedepse de la competitia din acest sezon au fost 28 de amenzi contraventionale si doua avertismente, dar acestea au fost date pe baza Legii nr. 61/1991, art. 2, alin 1 si 2, care prevad sanctionarea unor fapte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, amenintari cu violenta, constituirea in gasti de trei sau mai multe persoane care sa tulbure linistea si ordinea publica etc. Legea antiviolenta a lui Mitica Dragomir, recent promulgata de presedintele Traian Basescu, a fost folosita cu succes de catre jandarmerie si organizatorii competitiei, dar numai pe post de sperietoare.

Cupa Liceelor este ultima competitie in care huliganii care creeaza probleme pe arenele de sport scapa cel mult cu o amenda. Odata cu intrarea in vigoare a mult discutatului proiect legislativ al lui Dumitru Dragomir, lucrurile se vor schimba radical. Mai jos vom prezenta cateva din pedepsele prevazute pentru cei care nu se pot abtine de la acte huliganice. Legiuitorul a anticipat exacerbarea violentei, motiv pentru care, in articolul 33 punctul 1 se specifica in mod expres: „Portul sau incercarea de a introduce in incinta arenei sportive a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte, fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire, precum si a dispozitivelor pentru socuri electrice, constituie infractiune”. Acest lucru e prevazut si pedepsit in Legea pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice si arata la alin.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.