In plina criza produsa de devalorizarea leului si de cresterea deficitului bugetar, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), atrage atentia asupra pericolului depasirii cheltuielilor bugetare in acest an. Guvernatorul trage un
In plina criza produsa de devalorizarea leului si de cresterea deficitului bugetar, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), atrage atentia asupra pericolului depasirii cheltuielilor bugetare in acest an. Guvernatorul trage un semnal de alarma atat la adresa Guvernului, cat si a sindicatelor care fac presiuni pentru majorari consistente de salarii.

Guvernantii vor trebui sa fie atenti anul acesta in privinta cheltuirii banului public, mai ales ca exista „tentatia“ adoptarii unor masuri populiste. Iar efectuarea de cheltuieli bugetare peste nivelul prevazut, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale, nu reprezinta altceva decat „acte iresponsabile“, a avertizat Mugur Isarescu, la postul public de televiziune. De altfel, si comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, a tras un semnal de alarma in aceasta privinta in urma cu doua zile. Principalul vizat de aceste avertismente este Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. Acesta va trebui sa incadreze deficitul bugetar in limita a 3% din PIB si chiar sa reduca deficitul, dupa cum s-a angajat. Pentru acest an, tint a de deficit a fost stabilita la 2,7% din PIB. „Bugetul pe 2008 este mai mare decat PIB-ul Romaniei din anul 2000“, a explicat guvernatorul BNR, care nu crede, totusi, ca guvernantii se vor abate de la promisiunile facute. Acesta a recomandat o politica monetara stricta, reforme structurale accentuate si o politica fiscala prudenta. „Este foarte importanta si structura cheltuielilor. O avalansa de lei intr-o perioada scurta de timp este periculoasa. Ne-a luat o luna sa absorbim atata lichiditate“, a spus Isarescu, referindu-se la cheltuielile bugetare de la finele anului trecut.




Pamflet!!!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.