Risc - Primariile sunt obligate sa monteze placuta rosie 
Autoritatile locale nu au pus bulina rosie pe toate cele 387 de cladiri din Bucuresti incadrate in clasa 1 de risc seismic. In Sectorul 1 exista 125 de imobile fara bulina,
Risc - Primariile sunt obligate sa monteze placuta rosie
Autoritatile locale nu au pus bulina rosie pe toate cele 387 de cladiri din Bucuresti incadrate in clasa 1 de risc seismic. In Sectorul 1 exista 125 de imobile fara bulina, care se pot prabusi la un seism puternic. Mai multe cladiri cu risc seismic ridicat nu au fost consolidate, deoa­rece autoritatile locale, respectiv primariile, s-au miscat foarte greu. “Noi asiguram banii, iar primariile trebuie sa se ocupe de toate celelalte demersuri. Primariile trebuie sa se miste mai repede, pentru ca nu ne jucam cu viata oamenilor. In ultimele saptamani au fost cateva cutremure mici, slava Domnului, insa nu se stie niciodata. Cu asa ceva nu glumesti”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvol­tarii, Lucrarilor Publice si Lo­cu­intelor. BANI. Din bugetul total alocat pentru acest domeniu in 2007, in valoare de 9,6 milioane de lei, au ramas necheltuiti 1,7 milioane de lei. “Banii ar fi putut fi consumati integral, poate chiar mai mult, daca ar fi fost organizate licitatii pentru executia lucrarilor la cladirile care erau in program”, a aratat Borbely. Scuza primarilor a fost ca ei au organizat licitatii, insa nu s-a prezentat nici un constructor, dar ministrul nu ii crede. “Exista 80 de cladiri publice de a caror conso­lidare se ocupa Ministerul Locuin­telor, iar banii sunt asigurati de Banca Mondiala. Noi am organizat licitatii si s-au prezentat mai multi constructori. Mai mult, trei constructii au fost finalizate inainte de termen, alte 14 sunt in executie, 22 sunt in diferite etape de pre­gatire, iar restul sunt in licitatii. Deci se poate”, a declarat Laszlo Borbely. Pentru anul acesta, bugetul alocat pentu consolidari este de circa 10 milioane de lei. SECTORUL 1. Ministrul a atras atentia in special primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, sa mon­teze placutele cu bulina rosie pe cele 125 de cladirile cu risc seismic ridicat. In plus, acesta a spus ca este treaba prefecturii sa amendeze pri­ma­ria pentru nerespectarea legii. Reprezentantii prefecturii sustin cu totul altceva. “Exista un ordin al Mi­nistrului Locuintelor prin care sar­cina montarii placutelor cu bulina ro­sie a fost aribuita primariei gene­rale. Ordinul a fost emis in luna no­iembrie a anului trecut. Din aceas­ta cauza prefectura nu a amendat pri­maria Sectorului 1”, ne-a declarat Ca­talin Deaconescu, prefectul capitalei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.