Juncker: Franta nu trebuie sa respinga o oferta amicala de preluare a Societe Generale"De ce sa refuzi o propunere amicala, benefica din punct de vedere economic? Doar pentru ca nu este din partea unei companii franceze?", s-a intrebat Juncker la pos
Juncker: Franta nu trebuie sa respinga o oferta amicala de preluare a Societe Generale"De ce sa refuzi o propunere amicala, benefica din punct de vedere economic? Doar pentru ca nu este din partea unei companii franceze?", s-a intrebat Juncker la postul de radio Europe 1, adaugand ca o astfel de atitudine "nu mai face parte din timpurile noastre", transmite Mediafax. Juncker a precizat ca intelege ca cei care au sentimente ostile fata de Franta sau Societe Generale sa fie eliminati din joc, dar a aratat ca trebuie respectate reglementarile comunitare referitoare la piata interna. In ceea ce priveste problemele cu care se confrunta Societe Generale in urma pierderilor de 4,9 miliarde de euro inregistrate dupa tranzactiile neautorizate efectuate de un trader, Juncker s-a declarat uimit de explicatia data de conducerea bancii. "In viitor, trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea sistemelor de supraveghere", a spus presedintele Eurogroup, organizatie care reuneste ministrii de Finante din zona euro. Juncker a criticat si mentinerea in functie a presedintelui Societe Generale, Daniel Bouton, aratand ca, in cazul unui minister, un astfel de scandal ar duce la demisia ministrului.SocGen isi reafirma sprijinul pentru BoutonSociete Generale vrea sa elimine probabilitatea unei preluari ostile de catre concurentul francez BNP Paribas, cea mai mare banca franceza listata la Bursa, si a anuntat ca a infiintat un comitet special format din directori independenti care sa identifice cauzele si impactul pierderilor cauzate bancii de tranzactiile frauduloase efectuate de Jerome Kerviel, transmite Reuters. BNP Paribas a refuzat sa comenteze speculatiile care circula pe piata bancara privind avansarea unei oferte pentru concurentul SocGen, aflat intr-o perioada dificila, la interval de aproximativ o saptamana dupa ce banca franceza a dezvaluit pierderi de 4,9 miliarde de euro din tranzactii frauduloase. Noul comitet se va asigura ca "toate cauzele si dimensiunile pierderilor din departamentul de trading anuntate de banca au fost identificate integral", se spune intr-un comunicat al Societe Generale. Desi presiunile au fost puternice pentru eliberarea din functie a lui Bouton, in acelasi timp si presedinte al bancii, cei 15 membri ai consiliului de conducere si-au afirmat, pentru a doua oara, sustinerea pentru directorul general, care si-a oferit demisia imediat dupa descoperirea plasamentelor riscante in valoare de 50 de miliarde de euro ale lui Kerviel.
Mai multi politicieni, printre care si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au solicitat schimbari la nivelul conducerii companiei, in urma scandalului care a afectat grav imaginea Societe Generale.Jerome Kerviel explica tranzactiile riscanteZiarul francez Le Monde a publicat transcripturile discutiilor intre Kerviel si politia franceza. "La 31 decembrie 2007 castigasem 1,4 miliarde de euro si nu am informat banca. In acest moment sunt total coplesit de situatie si nu stiu cum sa o prezint bancii. Suma nu a fost declarata si nimeni nu a mai realizat un astfel de castig, care reprezinta aproximativ 50% din profitul diviziei. Nu am stiut cum sa tratez problema. Prin urmare, Kerviel a decis sa ascunda castigul, prin mai multe tranzactii fictive, si a raportat conducerii un castig de 55 de milioane de euro. Şefii lui Kerviel au fost insa in continuare surprinsi si au cerut explicatii. "Le-am dat documente false ale operatiunilor, sub forma de e-mailuri, pe care le-am realizat folosind sistemul intern de mesagerie si o functie care iti permite sa modifici continutul unui e-mail pe care l-ai primit. Noul document arata exact ca unul original", a explicat el. La sfarsitul zilei, pe 18 ianuarie, Kerviel a ajuns pe pierdere, dar a crezut ca poate sa revina pe castig in urmatoarea zi. Kerviel a spus ca a folosit si computerele colegilor, cu aprobarea acestora. Kerviel nu intelege de ce operatiunile sale nu au fost descoperite mai devreme, sustinand ca atat colegii, cat si superiorii erau constienti de metodele sale, dar nu au intervenit, cata vreme el a castigat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.