Cu Terminatorul si Giuliani in spate, McCain duce lupta electorala din SUA in faza loviturilor decisive.

Acum un an si ceva, era vazut drept succesorul sigur si unic al lui George W. Bush la candidatura pentru Casa Alba in Partidul Republican. La inceputul campaniei electorale insa, paruse ca si-a epuizat deja si finantele, si popularitatea, si atuurile. La toate acestea se adauga handicapul virstei inaintate. Victoriile surprinzatoare asupra unor contracandidati puternici in alegerile primare ar putea face insa iar din McCain un pretendent periculos la Casa Alba.

Mai mult, afirmarea sa drept candidat cert al republicanilor poate determina si alegerea democratilor si poate readuce astfel cea mai imprevizibila cursa electorala din istoria Americii pe fagasul preconizat initial. Numai „hirsita" si abila Hillary Clinton ii poate face fata colosului McCain. Tipologia politicii americane face aproape imposibila „supravietuirea" unui „boboc" ca Barack Obama in confruntarea electorala si acceptarea sa drept candidat la functia suprema, iar lipsa de experienta a tinarului politician ar fi un handicap fatal in fata veteranului McCain.

Un „greu" al partidului, John McCain a sustinut interventia in Irak, atragind de partea sa „ulii" neoconservatori. In acelasi timp insa, statutul sau influent i-a permis sa se plaseze impotriva curentului si sa se apropie de centrul moderat catre care tinde o mare parte a electoratului, nemultumit de prestatia administratiei Bush. Veteran medaliat al razboiului din Vietnam, ranit, torturat ca prizonier de razboi, McCain este mai presus de toate insa un erou al Americii. Cu toate ca majoritatea analistilor considera ca urmatorul presedinte american va fi sigur democrat, aspiratiile lui McCain la Casa Alba nu sint deloc nerealiste.

Avantajul sau major este ca si-a scos deja toate „scheletele" din dulap si cu greu i se mai pot gasi alte puncte slabe care sa-l faca sa piarda capital. In schimb, Hillary Clinton este expusa atacurilor dure pe viitor, fiind crutata pina acum intr-o lupta in care democratii s-au menajat reciproc, pentru a nu-si submina sansele unul altuia in fata republicanilor. In plus, asul din mineca s-ar putea numi Schwarzenegger - a facut ordine „nemteste" in California, a dat statul american in judecata pentru emisiile de CO2, este atit de popular incit suporterii sai au cerut modificarea constitutiei SUA pentru ca Schwarzy sa poata candida la Casa Alba. Cu Terminatorul si cu Rudy Giuliani in spate, abia acum McCain va impinge probabil lupta electorala in faza cu adevarat contondenta.